Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Turion si razí cestu i do notebooků HP a Acer

23.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
AMD Turion si razí cestu i do notebooků HP a Acer
Hewlett Packard i Acer představili nové notebooky na bázi nových mobilních procesorů AMD Turion, které přinášejí 64 bitů s nízkou spotřebou elektrické energie. Jdou tak například proti firmě Dell, která tvrdošíjně zůstává pouze u procesorů...
Hewlett Packard i Acer představili nové notebooky na bázi nových mobilních procesorů AMD Turion, které přinášejí 64 bitů s nízkou spotřebou elektrické energie. Jdou tak například proti firmě Dell, která tvrdošíjně zůstává pouze u procesorů Intel.



HP Compaq nx6125 patří mezi levnější notebooky, jeho cena je $999. Je to jedenáctý notebook této firmy představený za posledních 140 dní. Používá procesor Turion ML-28, je vybaven 256MB paměti. 40GB pevným diskem, 15 palcovým displejem, kombo mechanikou, grafickou kartou ATi Mobility Radeon X300 a integrovaným i802.11b/g wireless čipem. Váží 5,9 libry, což je v přepočtu 2,68kg.

Acer naproti tomu představil podstatně dražší a výkonnější notebook Ferrari 4000. Výkonná řada Ferrari s procesory AMD je velmi úspěšná již od doby, kdy ji Acer v roce 2003 představil. Vyznačují se logem Ferrari na krytu a červenou nebo černou barvou. Cena notebooku Acer Ferrari 4000 je $1999, stejně jako u aut značky Ferrari nejde o levné zboží. Má 15,4 palcový displej, integrovanou grafiku ATi Mobility Radeon X700 s 128MB paměti, dále je vybaven 1GB paměti RAM a 100GB pevným diskem. DVD-RW mechanika dokáže zapisovat i disky DVD-RAM (skvělá to věc).



AMD Turion jsou nové mobilní procesory firmy AMD založené na povedené architektuře AMD64. Mají však znatelně nižší spotřebu elektrické energie. HP používá do svých notebooků ML verzi, která má nižší spotřebu, Acer zase výkonnější verzi. Tak jako tak, procesory jsou plně konkurenceschopné bojovat proti procesorům Intel Pentium M jak v otázce výkonu, tak i spotřeby.

Zdroj: www.pcworld.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.