Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD uvedlo svůj první nativní čtyřjádrový procesor

1.12.2006, Jan Vítek, aktualita
AMD uvedlo svůj první nativní čtyřjádrový procesor
První čtyřjádrový procesor byl samozřejmě představen firmou Intel a nyní se už běžně prodává. AMD se však snaží vrátit úder svým nativně čtyřjádrovým (tedy ne pomocí platformy Quad FX) procesorem Opteron, který oficiálně představilo na každoroční...
První čtyřjádrový procesor byl samozřejmě představen firmou Intel a nyní se už běžně prodává. AMD se však snaží vrátit úder svým nativně čtyřjádrovým (tedy ne pomocí platformy Quad FX) procesorem Opteron, který oficiálně představilo na každoroční konferenci analytiků. Firma tak odpovídá alespoň na některé kroky své konkurence, která má před ní citelný náskok.



Nový čtyřjádrový Opteron je postaven na jádru Barcelona a od svého soupeře, Xeonu 5300 (Clovertown), se liší především tím, že čtyři jádra jsou opravdu v podobě jednoho čipu a ne jako dva čipy na jedné procesorové destičce (viz obrázek). Clovertown je totiž složen ze dvou procesorů Xeon 5100 (Woodcrest), avšak to je ve výsledku téměř jedno. AMD ale tvrdí, že integrace čtyř jader na jednom křemíkovém čipu mu dovolí, aby si Opterony zachovaly stávající energické vlastnosti. Budou se prodávat čtyřjádrové Opterony se spotřebou 68, 95 a 125 Wattů, a to je již oproti velmi žravému systému Quad FX s až 250 Watty nezanedbatelný rozdíl.

Podrobnější informace o samotných procesorech bohužel poskytnuty nebyly, ale product manager mající na starost Opterony, Steve Demski, se vyjádřil, že tyto procesory sérií 2000 až 8000 budou stále využívat Socket 1207 a dokonce se objeví i pro socket AM2. To vše máme očekávat zhruba v polovině příštího roku.

Zdroj: TGDaily