Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD už pracuje na mikroarchitektuře Zen 5

10.4.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD už pracuje na mikroarchitektuře Zen 5
Společnost AMD včera večer zveřejnila video s rozhovorem klíčových lidí stojících za novými procesory Ryzen a samotnou architekturou Zen. Mike Clark v něm prozradil, že se již pracuje na mikroarchitektuře Zen 5. 
Mike Clark pracuje v AMD jako inženýr a má na starosti navrhování nových verzí architektury Zen z pozice aktuálního šéfarchitekta. Právě on prozradil, že už pracuje na verzi Zen 5, která by tak měla být ještě poměrně vzdálenou budoucností. 
 
 
Dnes tu totiž máme procesory generace Zen (nebo Zen 1), což jsou modely jako Ryzen 7 1800X, atd. APU Ryzen 5 2400G a Ryzen 3 2200G už dle označení patří do nové generace, ovšem stále jde o 14nm čipy. AMD už brzy představí nové čistokrevné procesory Ryzen řady 2000, což už budou 12nm modely, ale stále půjde jen o mírně pozměněný Zen 1 označovaný jako Zen+. 
 
 
V rámci generace Ryzen 3000 už by měla nastoupit mikroarchitektura Zen 2, od níž můžeme očekávat už mnohem větší změny v rámci architektury a především pak i více než 4 jádra na jeden CCX (Core CompleX), popřípadě více než 8 jader na jeden monolitický čip. Z toho pak jasně koukají více než 8jádrové desktopové procesory, ale AMD to asi dělá spíše kvůli možnosti stavět více než 32jádrové serverové procesory. Těšit se můžeme na 48jádrové Starship či dokonce 64jádrové Rome.  
 
 
Zen 5 by tak měl následovat až za pěknou řádku let a bylo by také předčasné jej označovat za 6. generaci mikroarchitektury, neboť mezi tím mohou být stejně jako letos schované další meziskoky (Zen 2+, Zen 3+). Na druhou stranu, nikde není ani řečeno, že mezi Zen 2 a Zen 5 budou nějaké Zen 3 a 4. Třeba má ono číslo 5 jiný význam, než aby prostě vyšlo z posloupnosti řady. Samotná společnost AMD mluví pouze o tom, že jde o interní krycí název pro příští generaci Zenu. Ten jako takový samozřejmě nebude použit pro označení finálních produktů.