Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD v německém obchodě překonává Intel v poměru 7:3

10.4.2019, Milan Šurkala, aktualita
AMD v německém obchodě překonává Intel v poměru 7:3
To, že se nové procesory AMD Ryzen hodně povedly, už víme. Navíc mají velmi dobré ceny, což zákazníci hodně oceňují. U velkého německého prodejce Mindfactory dokonce vedou čipy od AMD v poměru 7:3.
Procesory AMD Ryzen jsou díky svému excelentnímu poměru ceny a výkonu velmi oblíbené a potvrzuje to i velký německý prodejce Mindfactory. Podle něj totiž zákazníci ve velkém preferují právě procesory společnosti AMD před těmi od Intelu. Za březen to bylo 69 % pro AMD a jen 31 % pro Intel. Pochopitelně jediný prodejce vůbec neodráží celkovou situaci na trhu, kde do výsledných počtů hodně promlouvají procesory instalované v sestavách a noteboocích. Tam i nadále velmi výrazně vede Intel, byť i tu se už situace začíná docela měnit. Každopádně je i tak zajímavé se podívat na čísla prodejů samotných procesorů.
 
AMD Ryzen logo
 
Pokud jde o konkrétní čísla, tak ta u tohoto prodejce činí za březen zhruba 13 tisíc prodaných procesorů v případě AMD a 6 tisíc kusů u Intelu. Nejprodávanější AMD ani moc nepřekvapí, tím je šestijádrový Ryzen 5 2600. Zajímavější je to u Intelu, kde prim hraje high-endová bestie Core i9-9900K. To se projevuje i na celkové ceně. Ačkoli AMD prodává více než dvojnásobek procesorů u tohoto německého prodejce, tvoří finančně “jen” 54 %. Průměrná cena prodaného procesoru Intel je tak znatelně vyšší (o cca 90 %).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.