Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vs. Intel: boj o spotřebu se přesouvá k pamětem

24.7.2007, Milan Šurkala, aktualita
AMD vs. Intel: boj o spotřebu se přesouvá k pamětem
Na serverovém trhu dnes vládne opět Intel. Jako jediný má zatím čtyřjádrový procesor, AMD bude následovat v blízké době, procesory Intel pak navíc vedou v poměru spotřeby k výkonu. Když však vezmeme v úvahu celý systém, servery s procesory...
Na serverovém trhu dnes vládne opět Intel. Jako jediný má zatím čtyřjádrový procesor, AMD bude následovat v blízké době, procesory Intel pak navíc vedou v poměru spotřeby k výkonu. Když však vezmeme v úvahu celý systém, servery s procesory AMD vychází vítězně.



Zjistilo se, že srovnatelné systémy s procesory AMD spotřebovávají asi o 40% méně energie než s procesory Intel v idle režimu. Jak vytížení stoupá, rozdíly se zmenšují a obojí je víceméně srovnatelné. Problém tkví v použitých pamětech. Zatímco AMD si vystačí s DDR2 moduly, Intel používá FB-DIMM paměti. Ty jsou sice také založeny na čipech DDR2, jenže je zde navíc i AMB čip.

Advanced Memory Buffer (AMB) dává FB-DIMM modulům nevídané možnosti uspořádání, propustnost a hodnoty RAS. Bohužel tento čip nemá zrovna vyspělý power management a v klidu tak spotřebovává vlastně tolik energie jako při práci. Dobře je to patrné z obrázku nahoře, kde se spotřeby FB-DIMM modulů v závislosti na vytížení liší jen minimálně.

IDT vyvíjí AMB+ čip, který by měl být úspornější, hovoří se o úspoře až 40% u zmíněného bufferu. Je to dosti pěkné číslo, problém to z části řeší, spotřeba však bude pořád trochu vyšší. Ale alespoň by se to dalo vzhledem k vysokým výkonům FB-DIMM modulů odpustit. Ovšem tento čip stále na trhu není a ještě nějakou chvíli nebude.

Zdroj: www.arstechnica.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.