Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vstupuje na trh s 64-bitovými mobilními počítači

3.5.2002, Zdeněk Kabát, článek
AMD vstupuje na trh s 64-bitovými mobilními počítači
AMD získalo licenci od MIPS Technologies, která rozšíří jeho ambice na trhu s mobilními počítači. Bude tak vylepšena nová divize, zabývající se zabudovanými čipy pro přístroje jako handheldy a kapesní počítače.
Na dnešní konferenci prohlásila společnost Advanced Micro Devices, že licencovala 64-bitovou architekturu MIPS64 vhodnou převážně pro multimédia a šifrování. V této oblasti se již společnost pohybuje s technologií MIPS32 a s řadou produktů od Alchemy Semiconductor. Billy Edwards, generální manažer skupiny Personal Connectivity Solutions (PCS) u AMD, k tomu řekl: „AMD silně věří v MIPS architekturu a v to, že 64-bitová MIPS architektura doplní naše současné produkty založené na technologii MIPS32 a konec konců vstoupí do nových a odlišných trhů.“

Současné kapesní počítače (Pocket PC 2002 PDA) používají pouze čipy od ARM Holding, britského rivala společnosti MIPS, s dominantním postavením na trhu s handheldy a mobilními telefony. Tím, že AMD vložilo důvěru právě v MIPS Technologies namísto ARM, vyvolalo diskuse, zda si tím nezkomplikovalo cestu právě na trh s mobilními telefony. Když byla nedávno u AMD vytvořena sekce PCS, analytik Martin Reynolds prohlásil, že by v budoucnosti nebylo překvapením začlenění ARM instrukcí do mobilních telefonů a handheldů.

Technologie MIPS se používá pro zařízení jako PlayStation 2, set-top boxy od Motoroly a laserové tiskárny od Hewlett Packard. MIPS64 je také schopná si poradit i s 32-bitovým kódem. Společnost Alchemy, kterou AMD vlastní, se zaměřuje na energetickou efektivitu architektury MIPS a soutěží s designem od firem Hitachi a ARM. Mimo jiné právě nízká spotřeba odlišuje tyto čipy od procesorů pro PC.

V současné době se PCS zaměří na řadu čipů od Alchemy Semiconductor, později pak plánuje přejít i do oblasti bezdrátové komunikace (čip 802.11), nezbytné pro vývoj spotřební elektroniky. PCS také úzce spolupracuje s divizí flash pamětí. Jak se zdá, Intel je na tom v této oblasti o něco lépe – vyrábí paměti, procesory, síťové čipy i plány pro výrobu zařízení.


Zdroj: ZDNet