Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vybaví nové Phenomy technologií Turbo CORE

8.4.2010, Jakub Doležal, aktualita
AMD vybaví nové Phenomy technologií Turbo CORE
Dvojka na poli procesorů, společnost AMD, představila technologii, kterou vybaví své nové šesti-jádrové procesory Thuban. Pod označením Turbo CORE dorazí funkce pro zvýšení výkonu v jedno-vláknových aplikacích. V současné době jsou více-jádrové...
Dvojka na poli procesorů, společnost AMD, představila technologii, kterou vybaví své nové šesti-jádrové procesory Thuban. Pod označením Turbo CORE dorazí funkce pro zvýšení výkonu v jedno-vláknových aplikacích.



V současné době jsou více-jádrové procesory technologicky výrazně vyspělejší než software, který ve většině případů neumí využít výkonnostního potenciálu daného čipu. Operační systémy se již s tímto neduhem začínají vyrovnávat, ale valná většina programů, nebo her zatím umí zatížit pouze jedno jádro.



Společnost Intel se s tímto problémem vypořádala u nové generace procesorů Nehalem použila technologii Turbo Boost. V případě spuštění programu, který zatěžoval převážně jedno jádro, došlo k přetaktování pouze tohoto jádra na vyšší frekvenci. Ve výsledku tak procesor nabídl dostatečný výkon a po vypnutí aplikace se frekvence vrátila na původní hodnotu.



AMD na to jde poměrně podobnou cestou, avšak i tak lze najít pár odlišností. Funkce Turbo CORE bude sledovat zatížení jednotlivých jader procesoru a případně až tři z nich přetaktuje o 500 MHz. Pro zachování co nejoptimálnější spotřeby dojde k „uspání“ ostatních nevyužitých jader. Technologie by měla být funkční na paticích AM3 a AM2+, pouze je třeba inovovat BIOS základní desky.



Zatím byla ohlášena podpora těchto procesorů: Phenom II X6 1090T (3.2 GHz), Phenom II X6 1055T (2.8 GHz), Phenom II X6 1035T (2.6 GHz), a Phenom II X4 960T (3.0 GHz). Výrobci základních desek na sebe s novým BIOSem asi nenechají dlouho čekat.

Zdroj: TCM, AnandTech