Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vypouští do světa čipovou sadu AMD 780

5.3.2008, Jan Vítek, aktualita
AMD vypouští do světa čipovou sadu AMD 780
Společnost Advanced Micro Devices včera oznámila, že její nejnovější čipová sada AMD 780 je již k dostání. Tato čipsetová série nabízí především integrované grafické jádro s podporou DirectX 10, i když je ale jasné, že s praktickým využitím...
Společnost Advanced Micro Devices včera oznámila, že její nejnovější čipová sada AMD 780 je již k dostání. Tato čipsetová série nabízí především integrované grafické jádro s podporou DirectX 10, i když je ale jasné, že s praktickým využitím tohoto API bude na štíru. Konkrétně se jedná o jádra ATI Radeon 3200 a 3100.



Sada AMD 780 je jednou z klíčových komponent desktopové platformy s označením Cartwheel a také mobilní platformy Puma. Obě se chystají na druhý kvartál tohoto roku a AMD u nich vyzdvihuje podporu HD videa a 3D grafiky za rozumné ceny. Dočkáme se zde také technologie ATI Hybrid Graphics, která bude kombinovat výkon integrovaného jádra a samostatné grafické karty a umožní nám také šetřit energii. AMD 780 také bude zahrnovat druhou generaci AMD Overdrive, díky které si uživatelé budou moci snadno svůj systém přes grafické rozhraní ladit a přetaktovávat.



Zapomenout nesmíme také na podporu HyperTransport verze 3.0, PCI Express 2.0 a také různých grafických rozhraní včetně DisplayPort, DVI a HDMI. Akcelerovatelné formáty zahrnují VC-1, MPEG-2 a H.264. Zde se také budou lišit dvě verze čipsetu - 780G s plnou výbavou a 780V s grafickým jádrem Radeon 3100 a slabší podporou HD videa.

Dočkáme se také nového southbridge SB700, jenž nahradí SB600. Přijde s podporou dvanácti USB 2.0 a dvou USB 1.1, šesti SATA 300 (či eSATA) rozhraními, HD audiem, jedním PATA řadičem a samozřejmě možností využít pole RAID 0, 1 a 10. Sady jsou vyráběny 55nm technologií, což znamená nižší tepelné ztráty a spotřebu. Již brzy uvidíme nové základní desky od partnerů AMD - firem Asus, Gigabyte, Foxconn a MSI. Další pak budou následovat. A co se týče ceny, pak předpokládaný rozsah je 80 - 120 USD, což vskutku není mnoho.

Kromě toho, jak se zmiňuje zdroj, AMD uvedlo i nový energeticky efektivní procesor s 45W TDP. Jde o dvoujádrový Athlon X2 4850e s frekvencí 2,5 GHz. Ten se bude prodávat za 89 USD.

Zdroj: X-bit labs