Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD začíná s dodávkami dvanáctijádrových Opteronů

23.2.2010, Jan Vítek, aktualita
AMD začíná s dodávkami dvanáctijádrových Opteronů
Společnost AMD oznámila, že začala dodávat netrpělivě očekávané procesory Magny-Cours. Jedná se o dvanáctijádrové Opterony řady 6000 (dvě šestijádra na jedné CPU destičce), jež se skládají jednak ze třech modelů pracujících na 1,9 GHz, 2,1...
Společnost AMD oznámila, že začala dodávat netrpělivě očekávané procesory Magny-Cours. Jedná se o dvanáctijádrové Opterony řady 6000 (dvě šestijádra na jedné CPU destičce), jež se skládají jednak ze třech modelů pracujících na 1,9 GHz, 2,1 GHz a 2,2 GHz, kromě nich to budou také verze HE (Highly Efficient) a SE (Special Edition) pracující na 1,7 GHz, respektive 2,3 GHz. Ty všechny budou mít kvůli vyšší stabilitě o něco sníženou operační frekvenci paměťových řadičů a cache L3 (1,8 GHz) v porovnání se šestijádrovými a čtyřjádrovými čipy.



Dále AMD plánuje vypuštění osmijádrových procesorů se standardním napětím a frekvencemi 2 GHz, 2,3 GHz a 2,4 GHz společně se dvěma dalšími osmijádry série HE - 1,8GHz a 2GHz. Serverová platforma Maranello, využívající nové procesory, bude muset tedy nakrmit ohlášené novinky, jejichž TDP se bude pohybovat od 85 W přes 115 W až po 140 W. Frekvence přitom nejsou nijak vysoké, ale dvanáct procesorových jader pochopitelně něco spotřebuje.

AMD také hovořilo o zvýšeném výkonu sběrnice HyperTransport na 6,4 GT/s a technologiích Cool Speed a C1E pro snížení spotřeby. Samotná platforma Maranello bude podporovat až 16jádrové procesory, čtyřkanálový přístup k pamětem, 2 či 4 sockety, až 12 paměťových modulů na socket.

Zdroj: X-bit labs