Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD znovu ostře napadá Intel, ten tvrdí, že vše jsou výmysly

6.8.2007, Pavel Boček, aktualita
AMD znovu ostře napadá Intel, ten tvrdí, že vše jsou výmysly
Intel téměř okamžitě okomentoval studii, kterou na zakázku AMD vypracovala finanční konzultační společnost ERS Group, slovy, že vše jsou pouze divoké spekulace založené na neprokazatelných hypotézách. Ve zprávě se hovoří o neobchodních a...
Intel téměř okamžitě okomentoval studii, kterou na zakázku AMD vypracovala finanční konzultační společnost ERS Group, slovy, že vše jsou pouze divoké spekulace založené na neprokazatelných hypotézách. Ve zprávě se hovoří o neobchodních a monopolistických praktikách Intelu v letech 1996 – 2006, během kterých prý Intel nelegálním zlevňováním, prodejem pod cenou a uplácením motivoval výrobce počítačů k tomu, aby zvolili produkty Intelu. Ve zprávě je spočítáno, že se kvůli tomu asi 61 miliard amerických dolarů přesunulo z kapes zákazníků na účty Intelu. Dalších dvacet miliard měli tratit výrobci sestav.



Podle Thomase McCoye, výkonného viceprezidenta AMD, to naprosto popírá výroky Intelu o tom, jak se snaží snižovat ceny. Studie je založená mimo jiné na obviněních Evropské komise v antimonopolním řízení proti Intelu a na japonském případu, kde tamní Komise pro poctivý obchod bojovala proti nefér platbám Intelu pro výrobce sestav, kteří tak měli být motivováni rozhodnout se pro Intel namísto AMD. McCoy dodává, že zpráva vlastně pouze odůvodňuje dosavadní rozhodnutí Evropské komise. Dle Michaela Williamse, ředitele ERS Group, hodlá AMD zjištění uvedená ve studii uplatnit jak u Evropské komise, tak u amerických soudů.

Zdroj: EE Times