Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.8.2007, Pavel Boček, aktualita
Intel téměř okamžitě okomentoval studii, kterou na zakázku AMD vypracovala finanční konzultační společnost ERS Group, slovy, že vše jsou pouze divoké spekulace založené na neprokazatelných hypotézách. Ve zprávě se hovoří o neobchodních a...
boogi | 6.8.200714:24
heh intel dostane a pokutu ty peníze pudou nekomu jinému než aby je intel vložil do dalšího core8 např....
celý marketing amd­/intel je o vyděláváni peněz stejně jako celý soudní systém snažící se vydělávat na každém.....
:­(
jB is sad
Odpovědět0  0
Cammarro | 6.8.200713:14
Nějak se nemůžu dopídit smyslu těch věčných žalob a nařčení...
Modelová situace:
1­) AMD, nebo EU zažaluje Intel kvůli jeho obchodním praktikám
2­) Žalující strana spor vyhraje, soud vynese rozsudek a udělí Intelu pokutu...
3­) Intel bude nucen zaplatit, zaplatí, nicméně nehne to s ním ani o píď ­(nenapadá mě hodnota te sankce, která by dokázala ovlivnit stabilitu, či obchodní výsledky firmy jako je Intel­)
4­) bude po všem a možná ještě příští dva dny to bude v jistých kruzích tiskovou senzací, toť vše... trh to ani v nejmenším neovlivní a jak koncoví uživatelé tak maloobchodní prodejci budou nadále odebírat cenově výhodnější zboží... ­(neznám obchodníka, který marketing své firmy zakládá na osobních sympatiích k tomu či onomu dodavateli­)
hrstka AMD fanatiků, kteří kdovíproč mají intel za nejvetší zlo na Zemi, nemá šanci výsledná čísla podílu na trhu ovlivnit...
(stejně tak fanatičtí ­"Inteláci­" samozřejmě­)
5­) v žádném případě nenastane sitace ­".. dostals přes prsty, dobře ti tak, aspoň už budeš hrát podle pravidel..­" takhle to nefunguje... jen se najdou jiné cesty a jiná strategie a vše pojede vesele dál...

tím jsem myslím popsal představu ideálního průběhu celého procesu z pohledu žalující strany...

takže otázka zní... komu to pomůže, komu to ublíží, čeho se dosáhne?
Odpovědět0  0
boogi | 6.8.200712:44
celá polemizace o tomhle tématu je:­(doplntě si sami­).
Doby kdy byl intel technologicky o mnoho napřed jsou již za námi­(a možná před námy :D ­) ale intel očividně nepotřebuje uveřejňovat zprávy o ­"nekalých­" obchodních praktikách konkurence proč asi ? Nabízí vysoký výkon za vysokou cenu pokud se podíváte na rozložení cen intel­/amd tak zjistíte že intel je mnohem dražší a má mnohem větší zisky a amd i přes dlouhodobé nasazení levných produktů je stále někde v borohrádecké betonárně ­(anno­-1968­), toto spíš naznačuje použití dumpingových cen u amd a fakt že intel s koncovýcm prodejcem uzavře smlouvu o tom že bude jeho auth. dealer­/vyhradní dealer a za to bude mít produkty od něj se slevou je běžné v kterémkoli jiném odvětví proč by to nemělo bý v it jinak ? A mimochodem antimonopolní úřad by se mněl začít zajímat jesli spojení amd­/ati je zcela adekvátní proti jejich ­"konkurenci­" intel ­/ nvidia sice od té doby nejspíše spolupracují více ale nezačali se vzájemně spojovat.

-btw: konkurent je obchodní subjekt který má zájem­/možnost prodat stejný­/podobný produkt koncovému zákazníkovi nic víc
Odpovědět0  0
c00ler | 6.8.200714:10
Nic ine len suhlas
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 6.8.20077:54
Ať se na mě AMD nezlobí, Intel nemám rád ale chápu že jako výrobce si může určit co a za kolik bude prdávat, dky jaký výrobek zlevní či za kolik ho dodá tomu a tomu zákazníkovi.
Odpovědět0  0
mi0 (13) | 6.8.20078:43
Na jednej strane máš pravdu, na druhej strane ­- ak tie praktiky naozaj intel robil, tj. predával svoje produkty za minimálne ceny ­(prípadne predával za nižšie ceny ako sú výrobné­), jedná sa už o monopolné správanie, ktoré má za cieľ zničiť konkurenciu. Nie som žiadny ekonóm a tak to nebudem radšej rozvádzať, ale čo si tak pamätám zo školy ­- veľká firma obetuje nejaký ten mesiac v strate ­(čo sa pri inteli aj tak nemôže stať­) ­-> malé konkurenčné firmy to položí na kolená ­-> veľká firma si zase môže nahodiť ceny aké chce, nakoľko konkurencia zanikla.
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 6.8.200710:05
V tom máš pravdu ale oni to podle AMD měli dělat 10 let a pokud vím je těch 10 let Intel neustále v zisku, zatímco AMD je šul­-nul.
Odpovědět0  0
p_morris | 6.8.200710:45
to, z coho AMD obvinuje intel su praktiky, ktore zabranuju hospodarskej sutazi; nejedna sa len o dumpingove ceny, ale aj o vytvaranie tlaku na predajcov, obmedzovanie trhu atd.

Vacsina ludi, ktori maju PC ­(doma alebo v praci­) nevedia aky maju procesor, ani kto a kedy ho vyrobil. Vytvára sa tým priestor pre manipulaciu. Intel sice vyraba slusne procesory, ale v znacnej miere si pomaha aj nekalymi obchodnymi praktikami.
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 6.8.200711:21
Já ti rozumím, ale pořád si myslím že Intel si může dovolit chovat jak se chová právě díky tomu že mu AMD nedostatečně konkuruje. Podle mého myšlení je nepřijatelné vymyšlet omezení pro schopné aby jim méně schopní mohli konkurovat.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (297) | 6.8.200711:46
Definujte ­"nedostatečně konkuruje­"? Jestli myslíte ­"více schopné­" ty, kteří svoje postavení získají za použití nelegálních obchodních praktik, tak možná ano. Je to omezující. Ale jen proto, aby na trhu byla funkční konkurence a procesor jste si nemusel od ­"největšího a nejschopnějšího­" výrobce již zanedlouho kupovat za dvojnásobek. O tempu vývoje architektur a dalších nedostatcích takového prostředí ani nemluvě... ;­-)
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 6.8.200715:30
Nelegální obchodní praktiky jsou tak trochu socialistické výdobytky ­- to že Intel velkým odběratulům nabízí za speciální ceny je pochopitelné, velkým supermarketům taky dodáváš za nižší ceny než malým obchodníčkům na vesnicích ­- to je prostě tržní záležitost.


Faktem je že Intel je schopen zásobovat cca 90% trhu při využití všech svých kapacit a AMD jen cca 20­-25% trhu když všechno půjde dobře, stav kdy Intel má 5 továren a AMD jen jednu není chyba Intelu.

A to že kromě AMD a Intelu nejsou žádní další výrobci také není problém Intelu.

To že díky AMD jsou ceny na dobré úrovni je pravda a já jsem tomu rád a pokud to jen trochu jde do každého počítače který skládám doporučuji řešení od AMD respective od ATI, ale prostě vytváření konkurence uměle tím že budu kopat do toho v současnosti lepšího není řešení.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (297) | 6.8.200716:01
Podmiňovat cenu nenabídnutím konkurenčního řešení není ok a to je jen špička ledovce. Samozřejmě že to není chyba Intelu, postarat se umí dobře, a zbavit konkurence. Chápu Váš pohled na věc. Je ale zřejmé, že tudy cesta nevede a od jistého bodu začne být monopol problém. Pro zákazníky i celé odvětví. To doufám chápete Vy. A proto, a právě proto, jsou podmínky nastavovány tak, aby byla alespoň nějaká konkurence. A podmínky fér pro všechny strany. Dál to nemá moc smysl řešit, protože to je mlácení slámy pro nic. Uvidíme jak do dopadne u EK... :­-)
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (297) | 6.8.200711:34
V tom případu jde ale hlavně o to, že Intel měl motivovat prodejce mimo jiné i tak, že se cena určovala z poměru nabízených sestav­/procesorů AMD a Intel. Nenabízet AMD tedy bylo ­"velmi výhodné­", protože pak byl Intel kupován za nejnižší možnou cenu.
Odpovědět0  0
aloisk (22) | 6.8.200712:24
Jednou jsou tady nejaky zakony ­(ad uz se nam libi nebo ne ­) tak se tim musi ridit vsichni. jestli je Intel porusuje tak to se u soudu prokaze ,nebo ne . ja osobne si myslim ze nabizet zakaznikum za cenu kterou si urcim ja je v poradku ,ale to ostatni jako delat cenu podle toho kolik prodam sestav s konkurencnim procesorem to uz asi ne.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.