Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zrušilo podporu PCIe 4.0 na všech starších deskách

8.8.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD zrušilo podporu PCIe 4.0 na všech starších deskách
Nedávno jsme se podívali na to, že nové verze BIOSů pro základní desky Gigabyte s paticí AM4 a čipsety série 400 už nepodporují PCI Express ve verzi 4.0. Nyní se dozvídáme, že to bude platit i pro jiné výrobce díky prostému důvodu. 
Když jsme psali o deskách Gigabyte a zrušené podpoře rozhraní PCIe ve verzi 4.0, ještě nebylo jasné, zda to jde na vrub právě Gigabytu, který snad vyšel firmě AMD vstříc a podporu nové verze daného rozhraní zrušil, nebo při použití nové verze mikrokódu pro procesory Ryzen jednoduše neměl na výběr. Nyní se dozvídáme, že AMD tuto podporu skutečně zrušilo samo, a to v rámci nového AGESA Combo-AM4 1.0.0.3 ABB. 
 
 
To je přitom důležitá verze mikrokódu, která řeší některé chyby procesorů Ryzen 3000, i když kdo bude chtít, dostane samozřejmě možnost si ponechat některou ze starších verzí BIOSů, kde podpora PCIe 4.0 ještě funguje, pokud s ní bude spokojen. Nicméně nejnovější verze BIOSů pro desky s čipsety sérií 400 a 300 o tuto podporu přijdou. 
 
PCI Express 4.0 zůstane zatím pouze na čipsetu X570, přičemž prakticky může fungovat v případě zařízení napojených přímo na procesor (grafika a M.2 SSD) i na starších deskách, přičemž konkrétně šlo o modely s X470 a B450. Leckde to ale nefungovalo a nebo fungovalo třeba jen osm linek slotu PCIe x16 či případně pouze napojení na M.2 SSD, takže AMD chtělo předejít zmatkům a podporu rozhraní rovnou plošně znemožnilo. 
 
Od výrobců desek se ale vůbec nemusíme dozvědět, že se podpora PCIe 4.0 v nových BIOSech ruší, takže se můžeme odkázat jen na informace serveru Guru3D, kterému ale není moc důvodů nevěřit. Ovšem například ASRock má v případě desky X470 Taichi u nového BIOSu, který prokazatelně nese mikrokód AGESA 1.0.0.3 ABB, uvedeno jen to, že ten řeší spuštění hry Destiny 2. Nicméně tato deska podporu PCIe 4.0 možná nikdy nenabízela, ale nabízel ji Biostar, ovšem ten ještě jednak nové BIOSy nepřichystal a i kdyby ano, pak k nim stejně na svých stránkách nenabízí doprovodné informace a ve stažených zipech jsou pouze soubory pro aktualizaci a žádné poznámky. 
 
Zdroj: Guru3D