Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zveřejnilo své finanční výsledky: meziroční růst, ale mezikvartální pokles

30.1.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD zveřejnilo své finanční výsledky: meziroční růst, ale mezikvartální pokles
Společnost AMD se nedlouho po Intelu pochlubila svými finančními výsledky za poslední kvartál. Jak jsme mohli očekávat, není to z meziročního srovnání špatné, ale v roce 2018 bylo i lépe. Takže jak si AMD vedlo? 
Firma dokázala za fiskální rok 2018 utržit celkem 6,48 miliard dolarů s provozním ziskem 451 milionů a čistým ziskem 337 milionů, neboli 0,32 USD na rozředěnou akcii. Stouply také hrubé marže na 38 procent oproti 34 v roce 2017, v němž byla firma ještě celkově ve ztrátě, respektive nevykázala čistý zisk, ale ztrátu 33 milionů. Z tohoto pohledu je tak celý rok 2018 velice dobrý. 
 
 
 
Co se ovšem týče mezikvartálního srovnání s Q3 2018, tržby šly naopak dolů o 14 procent, stejně tak marže se snížily ze 40 % a značně se snížil také čistý zisk. Nicméně to šlo očekávat a rozhodně nejen AMD zažilo problematický závěr minulého roku. Takovou NVIDII zasáhla kryptokocovina až tak, že ta musela značně upravit svůj předpoklad ohledně tržeb, přičemž se reálné výsledky chystá ohlásit už 14. února.  
 
Za poslední kvartál tak AMD vykázalo tržby 1,42 miliardy, čistý zisk 38 milionů (0,04 USD na akcii), a to dle GAAP principů. Dle non-GAAP to byl čistý zisk stále slušných 89 milionů dolarů.
 
Lisa Su si ve svém komentáři všímala především úspěchů své firmy ohledně celkového růstu za celý rok a také zmínila výrazné rozšíření tržních podílů, a to především procesorů EPYC. Rok 2019 bude ovlivněn především nástupem 7nm produktů, na něž bychom se měli těšit především my. Jak ale mají vypadat výsledky za první čtvrtletí 2019, které právě probíhá? 
 
AMD očekává tržby kolem 1,25 miliard plus/minus 50 milionů dolarů, a to už bude představovat mezikvartální i meziroční pokles o 12 a 24 procent. Důvodem bude přetrvávající slabá poptávka po grafických produktech a také i to, že jde tradičně o slabší sezónu. I AMD zmiňuje, že skladové zásoby karet jsou plné. Od ještě nižších tržeb tak má firmu AMD zachránit řada Ryzen, EPYC a také datacentrové akcelerátory Radeon. Právě ty mají ve zbytku roku zařídit růst tržeb v řádu jednotek procent. 
 
Zdroj: AMD