Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zveřejňuje podporu Barcelony operačními systémy

15.8.2007, Pavel Boček, aktualita
AMD zveřejňuje podporu Barcelony operačními systémy
Čtyř jádrové Opterony s jádry Barcelona již čekají za dveřmi na vypuštění do světa a AMD kromě cen prvních modelů zveřejňuje i první oficiální odpovědi na otázky typu: „Jaké systémy budou Barcelonu podporovat?“ či „Co je potřeba pro upgrade...
Čtyř jádrové Opterony s jádry Barcelona již čekají za dveřmi na vypuštění do světa a AMD kromě cen prvních modelů zveřejňuje i první oficiální odpovědi na otázky typu: „Jaké systémy budou Barcelonu podporovat?“ či „Co je potřeba pro upgrade na čtyřjádrové Opterony?“ a k tomu popis technologií, které budou procesory obsahovat i s oficiálními názvy, jak ukazuje tabulka.





Technologie Independent Dynamic Core je součástí PowerNow! pro snížení spotřeby a bude vyžadovat ovladač pro systém. AMD však zatím neřeklo, jestli bude ke stáhnutí z jejich stránek či se bude dodávat s procesory. Technologie CoolCore je integrována do procesoru a nemá vyžadovat žádný ovladač či software. Poslední technologie pro snížení spotřeby a zároveň první pro zvýšení výkonu je Dual Dynamic Power Management. Podpora bude záležet na základní desce a software na tuto funkci nebude mít vliv. AMD má zveřejnit seznat základních desek, které ji budou podporovat. Pro Wide Floating Point Accelerator bude nutno každý program zvlášť překompilovat. O Memory Optimizer Technology se bude starat BIOS, nic víc by nemělo být třeba. A konečně Balanced Smart Cache nemá podobně jako CoolCore vyžadovat žádnou pozornost ze strany uživatelů. Přehled toho, co bude potřeba k provozu technologií řízení spotřeby, opět ukazuje následující tabulka.


Zároveň byl zveřejněn kompletní přehled podpory procesorů všemi operačními systémy


a Linuxem.


Vše uzavírá přehled ekosystému jménem Virtualizace.

Zdroj: The Inquirer