Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ampace uvedl Li-Ion akumulátory Kunlun s životností na 15.000 cyklů

26.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
Ampace uvedl Li-Ion akumulátory Kunlun s životností na 15.000 cyklů
Technologie lithiových akumulátorů se opět posouvají o trochu dál a čínská společnost Ampace představila nové akumulátory Kunlun. Ty dle výrobce slibují životnost až na 15 tisíc nabíjecích cyklů.
Existuje spoustu různých druhů lithiových akumulátorů a čínská společnost Ampace vylepšuje jednu z nich. Jde o joint venture firem Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) a Amperex Technology Limited (ATL), přičemž své produkty prodává v USA, Japonsku, EU, Austrálii i Číně. Nyní představuje nové akumulátory Kunlun, které mají dle firmy přinést životnost na 15 tisíc cyklů. Po tomto počtu by měly stále být schopny pobrat 80 % původního množství energie. Pokud byste něco takového dali do elektromobilu s reálným dojezdem 400 km, ten by po 15 tisících cyklech měl dojezd 320 km. To by znamenalo, že by musel ujet asi 5,4 milionu km a baterie by stále držela. Výrobce dále hovoří o tom, že po 20 tisících cyklech by baterie měla pojmout 70 % původního množství.
 
Ampace Kunlun
 
Máme tu tedy nějakou zázračnou revoluční baterii? Ani ne. Jde totiž o další vývoj článků LFP (LiFePO4), které obvykle mají životnost okolo 4 tisíc cyklů (jsou i horší se 2 tisíci, ale také mnohem lepší s 12 tisíci). Ampace tedy posouvá počet cyklů ještě o něco dál. U aut je ale asi nenajdeme (byť se LFP u některých elektromobilů používají), firma je totiž cílí především jako úložiště k domácím solárním elektrárnám, kde by měly nabídnout 20letou životnost. Díky své vyšší životnosti (tedy snížené nutnosti výměny akumulátorů) by mělo být výsledkem 30% snížení nákladů na elektrickou energii.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.