Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
Technologie lithiových akumulátorů se opět posouvají o trochu dál a čínská společnost Ampace představila nové akumulátory Kunlun. Ty dle výrobce slibují životnost až na 15 tisíc nabíjecích cyklů.
jiri777 (82) | 27.9.202311:46
Stávající LFP baterie, která slibuje >6000 cyklů při denní dobíjení by měla dát 16 a půl roku minimálně. To už bych se spíše bál o degradaci baterie vlivem stáří.
Odpovědět0  0
Derryk (223) | 26.9.202318:43
Uvedl. To znamená, že je již lze nebo v brzké době půjdou koupit? Nebo to je další z konceptů, který možná bude na trhu v horizontu několika let? Na energetické hustotě mi nezáleží. Je celkem jedno kolik m^3 ve sklepě baterie zabere. Předpokládám, že cenou se zatím nepochlubili. :­(
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 26.9.202318:53
Jakých konceptů? Vzhledem k tomu, že je to v zásadě jen evoluce LFP baterek, které ta firma ­(a spousta jiných­) prodává po celém světě, tak si myslím, že to do pár měsíců bude na trhu, neprodává­-li se to už dokonce teď. Otázkou je dostupnost tady, zatím se nezdá, že by měli zastoupení v ČR.
Odpovědět0  0
Derryk (223) | 27.9.20232:06
Už jsem unavený to sledovat. Pevné dialektrikum, X variací modifikací katod i kapalných dialektrik. Hodně z nich vycházejících z lithiové rodiny vypadajících, že by šli z fleku produkovat na stávajících linkách. Je již v prodeji pro domácí úložiště něco lepšího než LiFePo4 s více cykly a srovnatelnou cenou?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 27.9.20238:07
No dívejte. Tady na SHW píšeme aktuality, tedy v případě produktových novinek zpravidla o věcech, které byly představeny, tedy teprve půjdou na trh ­(jsou i výjimky­). Takže pokud je tu článek o baterii, tak se velmi těžko stane, že baterie prezentovaná v článku půjde v době publikace článku koupit. Tady pak musíte rozlišovat mezi tím, zda jde o výstup z vědeckého článku ­(to bude na trhu tak za 5­-15 let, pokud vůbec­), tisková zpráva nějaké firmy o průlomu v technologiích ­(1­-5 let­) nebo uvedení nového produktu s danou technologií ­(týdny až cca 2 roky­). Do toho je ještě nutné se podívat na to, kde ta firma prodává v aktuální dobu a jak moc se novinka liší od stávajících technologií.

Takže když to dáme dohromady, máme tu firmu, která prodává v Číně, USA, některých evropských státech své stávající LFP produkty. Toto je oznámení produktu, tedy třetí krok ­(no ono jich je celkem definovaných 10, jsou ale ve třech skupinách­), ne oznámení technologie. Nový produkt je evolucí již existujících LFP. Takže z toho nám vychází, že tohle může být na trhu v řádu týdnů až měsíců ­(dost bych se divil, kdyby se to nestihlo nejhůř v H1­/24­). Takže tohle je LiFePO4, má to ale více cyklů než stávající LiFePO4 a jestli jste článek četl pozorně, tak díky zvýšené životnosti to v dlouhodobém horizontu vyjde o 30 % levněji. Je to pro Vás dostatečné?

Jenže také je otázkou, co považujete za ­"dá se to koupit­". Co když se to prodává v Číně a ne jinde? Třeba takový Na­-Ion, o kterém jsme na SHW několikrát psali, si v Evropě nejspíš ještě zatím nekoupíte. V Číně to už rok můžete mít v motorkách, pár měsíců v úložištích pro OZE. Dá se to pak dle Vás koupit nebo ne?
Odpovědět1  0
Derryk (223) | 27.9.202314:34
Nákup ze zahraničí je i při přepravních nákladech akceptovatelný. Důležitá je trvanlivost při dostupné ceně. Předpokládám, že déle než 30 let na tomto světě nebudu a v důchodu se již na tuto investici nezmohu. Spořit při současných politických tendencích se jeví býti s prominutím hovadinou.. Z toho vyplývá potřeba pořídit bateriové úložiště v dohledné době s výdrží v horizontu oněch 30 let. To i s rizikem, že za 5 let budou dostupné baterie s dvounásobnou kapacitou při poloviční ceně. A zrovna tyto baterie vypadají býti vhodným kandidátem.

"díky zvýšené životnosti to v dlouhodobém horizontu vyjde o 30 % levněji. Je to pro Vás dostatečné?­", Ano je to pro mne za 4. Pokud to není marketingový krasožvást neopomíjející nějaké běžně nepředpokládané vlastnosti onoho produktu. ;)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.