Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Analytik předpokládá, že AMD bude koupeno NVIDIÍ

15.2.2008, Jan Vítek, aktualita
Analytik předpokládá, že AMD bude koupeno NVIDIÍ
Doug Friedman, tedy stejný analytik u American Technology Research, který nedávno mluvil o problémech mobilní platformy AMD Puma, předpokládá, že společnost AMD koupí dříve či později NVIDIA. Akvizice by pro NVIDII měla být výhodná kvůli...
Doug Friedman, tedy stejný analytik u American Technology Research, který nedávno mluvil o problémech mobilní platformy AMD Puma, předpokládá, že společnost AMD koupí dříve či později NVIDIA. Akvizice by pro NVIDII měla být výhodná kvůli tomu, že roadmapy Intelu i AMD ji ohrožují. Problémem však může být to, že licence na x86 architekturu, které AMD mají od Intelu a naopak, nejsou přenositelné. NVIDIA by tedy nemohla vyrábět x86 procesory.



Analytik řekl, že AMD může čelit tlaku akcionářů, kteří budou chtít restrukturalizaci a změnu vedení společnosti. Ti skutečně nejsou spokojeni s výkonem společnosti v posledních kvartálech, ale jsou zde i tací, kteří v AMD věří, jako Mubadala Development Company, která poskytla firmě 622 miliónů USD.

Dle Friedmana jsou pro NVIDII plány Intelu a AMD na integraci CPU a GPU potenciálně nebezpečné a akvizice by NVIDII katapultovala do pozice, kde by mohla Intelu konkurovat. Co se financí týče, tržní kapitalizace AMD je momentálně 3,82 miliardy a dále má tato firma 1,89 miliardy k dispozici. U NVIDIE to je 13,01 miliardy a v bance má další 1,85 miliardy. Kromě problému s licencemi by také NVIDIA mohla narazit na protikartelové organizace, které by nerady viděly, kdyby se ze dvou hlavních výrobců samostatných grafických karet stal jeden.

Zdroj: X-bit labs