Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Android 14 je pouze 5. nejčastějším Androidem na mobilních zařízeních

5.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Android 14 je pouze 5. nejčastějším Androidem na mobilních zařízeních
Nejnovější průzkum zastoupení jednotlivých verzí operačního systému Google Android ukazuje, že nejnovější verze Android 14 je až na 5. místě. Všechny verze od 10 do 13 mají vyšší zastoupení.
Mobilní telefony s operačním systémem Google Android mají jeden problém ohledně aktualizací. Nějakou dobu to trvá, než od doby vydání nové verze připraví své systémy na jejich základě výrobci telefonů, a mnohdy se děje i to, že nové verze pro telefony už vůbec ani nevyjdou. I to je důvodem, proč nejnovější verze systému Android 14 není ani zdaleka nejčastějším systémem na těchto zařízeních. Překvapivě je to až 5. místo. Nová verze totiž běží na pouhých 13,0 % zařízení.
 
Tržní podíl jednotlivých verzí Google Android
 
Na 1. pozici je to předchozí Android 13, který má 20,9% podíl na trhu. Následuje Android 11 s 19,0 %, dále tu máme na 3. pozici Android 12 s podílem 14,7 % a před nejnovější variantou je dokonce i starší Android 10 s 13,6 %. Teprve pak následuje onen Android 14, za kterým je na 6. pozici dnes už hodně zastaralý Android 9.0 Pie, který má stále poměrně vysoký 8,4% podíl.
 
Konkurenční Apple iOS je na tom v tomto ohledu mnohem lépe. Každá aktualizace je okamžitě dostupná pro všechny kompatibilní telefony, což mnohdy znamená i zařízení 5-7 let stará. I proto je podíl nejnovějších verzí obvykle velmi vysoký. Podle serveru StatCounter tak má poslední varianta iOS 17.5 vysoký 64,64% podíl (data z července 2024). Když sečteme všechny verze iOS 17 (17.1 až 17.5), tak jde dokonce o 71,5 %. To je ve velmi výrazném kontrastu s podílem 13,0 %, který má poslední Android. Apple tak má výrazně delší podporu ze strany operačního systému, na druhou stranu je to horší z pozice vývojářů aplikací, kde tatáž aplikace pro Apple mnohdy vyžaduje poměrně nové verze iOS, zatímco verze pro Android se spokojí s mnohem starší verzí Androidu. Ve výsledku se to tak s podporou ze strany aplikací více vyrovnává.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.