Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Andromeda mohla pozřít ztraceného sourozence naší galaxie

24.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Andromeda mohla pozřít ztraceného sourozence naší galaxie
Galaxie v Andromedě, aneb spirální galaxie M31 vzdálená asi 2,5 mil. světelných let, měla dle astronomů před dvěma miliardami let pozřít našeho galaktického sourozence, z nějž zbyl jen podivný pozůstatek známý jako M32. 
Galaxie v Andromedě je v Místní skupině dle rozměrů tou největší, ale s celkovou hmotou kolem bilionů Sluncí je oproti Mléčné dráze na druhém místě. Stejně jako Mléčná dráha i Galaxie v Trojúhelníku (třetí a poslední spirální galaxie Místní skupiny) má své menší galaktické satelity a mezi ty patří i M32. Ta se našim zrakům neukazuje jako takováto nádherně rozlehlá a vybarvená Andromeda, ale spíše jen jako eliptický rozpitý bod 
 
 
Nová studie zveřejněná v Nature Astronomy však tvrdí, že před více než dvěma miliardami let byla M32 také velkou galaxií a o takové budeme mluvit s označením M32p (progenitor). Andromeda tak měla postupně pozřít jednu z největších galaxií Místní skupiny, aby po ní zůstal jen vycuclý kadáver v podobě M32. 
 
Galaxie se občas srazí, to dobře víme a v tomto případě měla kolize M32p s Andromedou zbavit nebohou galaxii hmoty 25 miliard Sluncí, aby jí nechala jen asi 3 miliardy. Dle dlouhodobého pozorování pak bylo možné tuto srážku a předchozí pohyb galaxií rekonstruovat, což provedl se svými kolegy Eric Bell, astronom z Univerzity v Michiganu. Tento průběh je znázorněn na následujícím obrázku. 
 
 
Stejně jako Mléčná dráha má i Andromeda rozsáhlé halo, čili okolní oblast s řídkou populací hvězd, jehož aktuální rozprostření může být vysvětleno splynutím s dříve třetí největší galaxií Místní skupiny, M32p. Ta měla být alespoň 20krát hmotnější než cokoliv, co se kdy spojilo s Mléčnou dráhou a ukazuje na to i dnešní stav M32. 
 
M32 je podivná v tom, že ačkoli vypadá jako jedna ze starých eliptických galaxií, ve skutečnosti je plná mladých hvězd, takže něco muselo jejich zrod podnítit a tím může být právě srážka. Je také velice kompaktní, takže hvězdy v ní k sobě mají blíže než obvykle. Srážka by také vysvětlila, proč má Andromeda ve svém halu tolik hvězd středního věku bohatých na kovy, což by nemělo být možné, pokud by galaxie narůstala postupně jen srážkami s menšími objekty. Také je známo, že právě před 2 miliardami let hvězdná populace v Andromedě prodělala obrovský "baby boom", v němž se zrodilo asi 20 procent jejích hvězd.
 
Dnešní stav galaxie M31 rovněž ukazuje, že galaktické spirální disky si dokáží zachovat svůj tvar i v případě velkých srážek, takže jsou asi mnohem více odolné, než se myslelo. Nicméně příští velká srážka bude asi mnohem divočejší, protože kurz Andromedy a Mléčné dráhy spěje k nevyhnutelné kolizi, kterou však my rozhodně nebudeme muset řešit. Nastane až za cca 4 miliardy let. 
 
Zdroj: Astronomy