Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.4.2012, Pavel Kovač, anketa
Když se začaly prodávat LCD monitory, používalo se podsvícení pomocí CCFL trubic. Dnes ale na trhu dominují panely s LED podsvícením. Jde skutečně o rozumnou evoluci, nebo jen o marketingový tah? Vyjádřete v anketě, jaké podsvícení používá Váš monitor.
Miroslav Jindra (220) | 12.5.201217:09
LED je IN, ale nemusi to byt nutne lepsi. Muj 27­" DELL ma CCFL a nemyslim si, ze by to bylo nejak na skodu.
Odpovědět0  0
mluno | 11.5.201212:52
Nejlepší podsvícení je takové o kterém uživatel neví. Jakmile musí uživatel řešit jestli to či ono, je něco v nepořádku. Tohle měli přece vyřešit konstruktéři tak, aby to definovaně plnilo svojí úlohu.
Já kupoval všechny monitory v době kdy se nic jiného než zářivky ještě nepoužívalo, resp. podsvětlení bězných LCD monitorů pomocí LED byla předražená novinka. Samozřejmě mobily je používají odjakživa, podobně LCD moduly které jsou všude počínaje telefonem a zdaleka nekonče prodejními automaty ­(u těchto ­"malých­" LCD je zase spíš CFL výjimnkou, setkal jsem se i podsvětlením žárovkou ale to bylo v kalkulačce ze sovětského svazu­).
(CCFL=??? Cathode Fluorescent Tube, tedy v překladu katodová svítící elektronka ­(nebo co slovo tube znamená v tomto kontextu­) nebo česky zářivka ­(nízkotlaká rtuťová výbojka­)­). Proč neni nikde ta zkratka ­(ideálně při prvním výskytu hned na třetím řádku pod anketou­) vysvětlena. Takhle ani já nevim co bylo míněno tim druhym C ­- obvykle se totiž používá zkratka CFL.
A totéž by si zasloužily LED ­(Light Emiting Diode = Světlo emitující dioda, svítící dioda, nedo zkráceně ledka­).
Ale k otázce. Světelná účinnost LED už dávno překonala žárovky a dotahuje se na zářivky ­(těm nejměnším se už vyrovnala, na klasické 40W kancelářské zářivky ale ještě nemá­). Podle mě je LED pro podsvětlení LCD panelů vhodnější z několika důvodů. Napájení ­"normálním­" napětím, odpadá tedy zvyšovací měnič ­(v anlicky mluvících zemích se této hladině napětí řiká high voltage, ale je to na stopro pod 1000V­). Led má vhodnější směrovou charakteristiku, u zářivky jde zhruba 50% vyzářeného světla vniveč ­(svítí na špatnou stranu­). Snadnější tvarovatelnost ­- podsvětlení se skládá z mnoha drobných elementů a až jejich umístěním dává konstrukrér světlu příslušný tvar. S tim ale souvisí nevýhoda, rozdíl mezi záživkou a deskou nahusto posázenou diodama je asi jasný.
Dále jsou vlastnosti srovnatelné. Složení světla je stejné, u obou světelných zdrojů vzniká primárně UV světlo a výsledek je tedy závislý na vlastnostech luminoforů. ­(Kdysi mě někdo upozornil, že u diod se používá modré a ne UV světlo, zatím se mi tuto informaci nepodařilo ověřit ale to nic na principu nemění.­) Jsou samozřejmě i RGB LED, ale pokud vim, tak s vynálezem UV a následně bílé diody je jejich použití výjimečné. A nakonec životnost. Signalizační LED slibuje život i milion hodin. Ale to je úplně jiná součástka. Výkonové LED mají odlišnou strukturu a jejich život je srovnatelný se zářivkami ­(>10 tisíc hodin­). Je tu ještě jeden aspekt. Zářivka obsahuje rtuť a každý, komu se ji kdy povedlo rozbít, ví jak je křehká. LED neni žádná ekologická výhra, výroba polovodičů je nesmírně energeticky náročná a používané látky taky nejsou nijak přátelské. Ale i kdyby v konečném produktu byly nějaké závadné látky, jsou hermeticky izolované od prostředí ­(stejně jako v zářivce­) a rozbít LED jentak někdo nedokáže.
Podsvětlení LED určitě patří budoucnost a myslim že i momentální současnost. Přinejmenším do doby, než se objeví lepší a ekologičtější světelný zdroj.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 11.5.201213:08
Předem díky za konstruktivní příspěvek.
Vysvěltení pojmů doplním formou odkazu na náš slovník, který je k takovým účelům stvořen. Tam pod zkratkou CCFL již vysvětlení najdete. Každopádně abyste nemusel hledat, tak ono první ­"C­" značí Cold=Studený. To samé platí o LED. Light Emitting Diode.

S vaším dalším komentářem naprostou souhlasím.
Odpovědět0  0
mluno | 11.5.201213:50
Ještě jsem zazmatkoval a to L znamená Lamp a ne Tube ­(nějak jsem asi podvědomě myslel na CRT­).
Cold by mě nenapadlo přemejšlel jsem o slovech Compact nebo tak. Studená katoda se opravdu u běžných zářivek používá výjimenčně ­(výrobci to nedoporučují, ale některé elektronické předřadníky studený start používají­), každopádně jsem už pochopil, že tady to znamená, že ta zářivka žhavící vlákno ani nemá.
Já jsem spíš silnoproudař, o tuto techniku se zajímám, ale mým oborem je přeměna energie hlavně měniče a pohony. Samozřejmě že nejde nesledovat ostatní obory techniky. Zejména procesorová technika je velmi důležitá.
Vždy jsme byli vedeni k tomu, že když použijeme nějakou zkratku, je nutné ji při prvním výskytu objasit, případně pokud je to delší práce, tak připojit slovníček. Zejména, pokud se dá očekávat, že čtenáři zkratce neporozumí.
Je to častá strategie, že se spotřebitel zasype zkratkami o kterých ani prodejce neví co znamenaji.
Za článek jsem rád, je to příjemná zněna po článcích typu že LED je nejlepší a ­(C­)CFL nejhorší.
Odpovědět0  0
spc | 6.5.20122:35
skvele napisany clanok, snaha o maximalne racionalnu objektivitu bez zavadzania a emocii je v dnesnej dobe velmi vzacna a cenna! :o­)

Bohuzial je to presne tak, ako autor pise ­- technicky predpoklad pre zlepsenu kvalitu sa v podani `menezerov` zvrhol v kvalitu horsiu...
Este by som k problemu dodal, ze drahsie a kvalitnejsie monitory vyrabajuce sa v ovela mensich seriach maju pomalsiu dynamiku zmien ­(z pochopitelnych ekonomickych a praktickych dovodov ­- tie monitory zas nemozu byt tak drahe aby zaplatili obrovske fixne naklady suvisiace s dynamikou rychlou­).
Toto by som videl ako dovod, preco je kvalitne LED podsvietenie tak zriedkave ­-> v lacnych to osidia, v drahych sa nehrnu do velkych zmien ked uz maju CCFL pekne odladene a linka bezi ­(a pomaly sa blizi cas, ked sa zaplati)
Odpovědět0  0
nespokojeny ctenar | 25.4.201211:00
Sice tu chcete po čtenářích aby napsali nějaký údaje, ale nikde tu nevidím napsaný jak to maj zjistit, což je myslím zcela zásadní.... já to třeba nevím jaký mám podsvícení a kde a jak to mám najít.....
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.4.201212:28
Bohužel neexistuje nějaké obecné pravidlo jak určit podsvícení. Musíte se nejprve kouknout na stránky výrobce ­(což asi dělá každý­) a zjistit alespon CCFL­/LED. To jestli jde o variantu plošnou či podsvícení na okrajích je však již těžší zjistit. Musíte si totiž dohledat přesné označení panelu a jeho datasheet. To už je chvilka googlování popř. využití některých zahraničních databází.
Klidně mě napište jaký máte monitor a zjistím vám to. Pak můžete hlasovat :­-)
Odpovědět0  0
nespokojeny ctenar | 26.4.20126:06
Díky za odpověď, mám Samsung BX2450L a měl by mít backlight: W­-LED ­(edge­-lit­).
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 27.4.20128:37
Přesně tak. Jde o LED s podsvícením na krajích. Konkrétně na levé a pravé straně.
Odpovědět0  0
oldrick | 23.4.201210:16
No tak zase koukám jak puk, buď málo čtu nebo čtu špatné články :­-­) To se dozvídám až dnes , že je rozdíl v LED podsvícení ? No osobně mám tedy LCD po stranách a LED taky po stranách :­-­( No ale jen k tomu , kdy jsem zjistil výhody a nevýhody tohoto typu nebo způsobu podsvícení...jak autor článku poukazuje! Z osobní zkušenosti se mi u LCD od LG po 5letech objevuje to zmíněné okrajové svícení,takže vadu vidím spíše až po zmíněných letech. A tím narážím jen na to , že mi kdysi nikdo nebyl schopen říct , kdy uvidím ty trubice svítit :­-­) Kdybych tehdá věděl , že je nějaké plošné podsvícení tak si na to dám pozor ale to bohužel nikdo neříkal a při ceně za jakou sem monitor kupoval bych asi více neměl :­-)
Odpovědět0  0
kurtd.. | 22.4.201221:00
Z pohledu barevného podání na OLED bude muset stačit zobrazit rec.709­/sRGB gamut a 16,77mil barev. Cokoliv na víc je zbytečné protože veškerý spotřební obsah tj Filmy, hry, webové stránky, operační systémy jsou tvořeny vždy v a pro rec.709­/sRGB gamut a maximálně 16,77 mil barev cokoliv nad to prostě nemůžu vidět neboť to již není obsaženo ve zdrojovém signálu.
Z pohledu barev­(vyjma podání černé­) bude OLED naprosto stejné jako dnešní LCD­/Plazma obrazovky. jinými slovy není žádná ­"lepší­" OLEDovská červená, zelená, modrá, žlutá, azurová purpurová...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.4.20128:46
Zde je hned několik chyb.
1. To, že je většina filmů a webu tvořena pro sRGB je sice pravda. Ale širší gamut ­(např. AdobeRGB­) má svůj smysl. A má svůj smysl i pro běžného grafika. Důvod? Zobrazení CMYK. To zkrátka sRGB moc nezvládá. Takže širší gamut než sRGB je vždy lepší. Samozřejmě záleží, zda lze emulovat sRGB, pokud ne tak je to špatně.
Dále to, že je 16,77 mil barev dostatečné také není pravda. I běžný grafik ­(opět­) se může přepnout do vícebitové hloubky. Tím hodně získá. Nejen na plynulosti přechodů, ale také v případě úprav ­(méně ztrát­).

Vaše tvrzení se dá aplikovat pouze pro člověka co správu barev neřeší a nikdy řešit ani nebude. Pokud se však podíváme dál, tak je to zcela mimo. A hanit kvůli tomu např. AdobeRGB a vícebitové monitory je trošku kruté. Jako říkat, že na české silnice stačí trabant a kupovat si fabii je zbytečný luxus, protože děr na silnice je moc.
Odpovědět1  0
kurtd.. | 23.4.201215:51
Já vás chápu pane Kovač nicméně každý není grafik. Já jsem chtěl jen napsat že příchodem OLED lidé­( kteří většinou jen konzumují­) neuvidí v tom ­"spotřebním obsahu­" na OLED více barev­/větší rozsah barev, protože to již není obsaženo v zdrojovém signálu. A přijde mi jako by se pořád tvrdilo, že současné LCD nedokáže pokrýt rec.709­/sRGB gamut a 16,77mil barev což dokáže už mnoho let.

ps. já bych si troufal tvrdil, že ne jenom většina ale téměř všechny filmy, her, weby.
Odpovědět0  0
nameless1 (90) | 2.5.201220:23
Já si zas jednou zaprudím s mým názorem, že právě člověka, co správu barev neřeší a řešit nebude, sRGB nemusí moc zajímat. Pokud má monitor dostatečné korekce, aby to nastavil do jemu příjemného stavu. A klidně to může mít sytější barvy, než by ­"mělo­". Navíc ona se tady řeší jen jedna stránka sRGB, ale ono to není vůbec jen o monitoru. Ten může být nakrásně i zkalibrovanej, ale pokud se na něj dívám jednou potmě, podruhé při žárovce 2700 K, tak ani v jenom případě to neuvidím ­"správně­", ale úplně jinak. A nemusí to být ­"skutečnosti­" ani blíž.
Odpovědět0  0
martin.vlacky (3) | 21.4.201216:47
V článku se píše že nic lepšího neeXistuje... pokud vím, technologie oLED, je daleko méně nákladnější a jednodušší na výrobu a taky má reálně malou spotřebu. Dá se použít jak na podsvícení displeje, tak přímo na jeho zobrazování...bohužel, ještě asi nepřišla doba její žádanosti a kromě nějakých pokusů na mobilech jsem se s oLED displejem reálně ještě nesetkal.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 21.4.201219:22
Článek, resp. anketa, je o podsvícení LCD panelů, OLED je zcela jiná technologie, která dodatečné podsvícení ani nemá ­(body svítí samy o sobě­), proto nemá smysl ji sem míchat.

Technologii OLED máme věnovaný samostatný článek: https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-42FA841C86228B0CC1257212004EB5B4.html
Odpovědět1  0
martin.vlacky (3) | 21.4.201220:38
to sice ano, ale ten článek je už pár let starý a nikde žádná viditelná změna... celkem se divím, napřiklad v automobilovém průmyslu se novinky dostávají celkem rychle, u spotřební elektroniky bych čekal také rychlý vývoj... zklamalo mě to, pravděpodobně není žádoucí novější a lacinější technologie. Jinak díky :)
Odpovědět2  0
Karel Polívka (1098) | 21.4.201223:14
Článek je sice 3 a půl roku starý, ale popis technologie jako takové je stále platný.

Pak máme další průběžné aktuality o konkrétních produktech, ale běžné OLED monitory k desktopům zkrátka na trhu zatím nejsou. Když už, tak se to aspoň trochu hýbe v oblasti televizí. Nejnovější článek s tématem OLED máme zde: https:­/­/www.tvfreak.cz­/revolucni­-oled­-koncepty­/4793

Pro další lze využít vyhledávání v hlavičce webu.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.4.20128:36
Bohužel nasazení OLED jako podsvícení se asi konat nebude. Pokud ano, tak to budou pouze experimentální kusy co se třeba i dostanou na trh, ale bude jich jen pár. Zatím však nic takového není. Proto to ani v článku není zmíněno.
Odpovědět0  0
JanoX | 21.4.201222:02
OLED se nepoužívá protože prostě nefunguje, životnost OLED je zatím trestuhodně nízká.
Odpovědět1  1
Karel Polívka (1098) | 22.4.20120:05
Problém je životnost a cena, ale oba tyto aspekty se pomalu zlepšují ­(sice velmi pomalu, ale přesto­) a nabídka produktů se pomalu začíná rozšiřovat. Viz např.:
https:­/­/www.tvfreak.cz­/samsung­-se­-obava­-oled­-z­-japonska­-a­-ciny­/4786
https:­/­/www.tvfreak.cz­/profi­-oled­-monitory­-sony­-prvni­-sveho­-druhu­/4462

Tento rok by měl být ve znamení postupného příchodu OLED televizorů na trh ­(tím nemám samozřejmě na mysli nějaké hromadné nahrazování za LCD nebo PDP, to je ještě hodně vzdáleno­). Uvidíme, jak to bude s dostupností a jaká bude cena. Faktem je, že cca před měsícem jsem viděl 55­" OLED televizi od Samsungu na vlastní oči a musím říci, že kvalitativní rozdíl oproti jakémukoli současnému LCD nebo plazma televizoru je propastný, navíc podle dosavadních zpráv by se tato televize mohla u nás prodávat za cenu pod 100 000 Kč, což si své zákazníky najde, a to i přes otazník v roli životnosti ­(nemám k tomuto aspektu u modelu, který má přijít na trh, relevantní informace, abych to mohl nějak komentovat­).

Vzpomeňte ale na první LCD monitory ­- byl to kvalitativní děs běs, byly drahé jako pes, byly malé, a přesto šly jejich prodeje pomalu nahoru stejně jako kvalita, jelikož tato technologie nabízela velký potenciál zlepšení oproti CRT po více stránkách ­(ano, i současná levná LCD mají třeba horší barvy než CRT a za kvalitní barvy je třeba si u LCD připlatit a u CRT nebylo třeba řešit odezvu; bylo u nich ale třeba řešit více problematických faktorů­).

Obdobné to je s OLED, jelikož potenciál a zlepšení oproti LCD a plazmě je opět značný, a to opět po více stránkách ­(nižší spotřeba, výrazné zlepšení kvality barev, úplné pozorovací úhly, lidským zrakem nerozpoznatelná odezva, výborný kontrast po celé ploše díky absenci dodatečného podsvětlování, minimální tloušťka displeje a tím i výrazně snížená hmotnost, po odladění technologie a ustálení na trhu po X letech bude možné výraznější snížení ceny koncových produktů ­- a to vše naráz, ne jako různá úroveň toho či onoho u jednotlivých typů LCD technologií­).
Odpovědět0  0
JanoX | 22.4.20128:59
Že to bude už příští rok nás výrobci krmí už 10 let :­-­) Dokud to nevydrží alespoň 5 let bez očividného poklesu jasu nebo dokonce smrti ­(sub­)pixelů, tak to nemá šanci.

A prodeje půjdou ztuha, LCD připojené přes DVI nabídlo oproti CRT podstatně jiný obraz, zatímco u OLED proti LCD se toto nekoná.
Odpovědět0  2
Pavel Kovač (1033) | 22.4.20129:43
Rozdíl v LCD a OLED je dost propastný. Doporučuji si někde pořádně prohlédnout co OLED umí ­(nejaký showroom­). Ten prakticky nekonečný kontrast je sice jen jedna lepší vlastnost, ale je extrémně znatelná. Navíc prakticky nulová odeza ­(resp. pro lidské oko neviditelná­).
Odpovědět3  0
JanoX | 22.4.201213:35
Propastný ? Mezi CRT a LCD pozná rozdíl i poloslepý, mezi LCD a OLED v kancelářských programech a internetových prohlížečích osoba neznalá rozdíl nepozná.
Tím nezavrhuji OLED, zcela jistě je perspektivní technologie.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 22.4.201214:11
Tohle je pouze demagogie. Copak monitory a televize se používají jen na kancelářské programy a internetové prohlížeče? Televize je pro mě primárně o dynamických scénách a o sledování filmů na velké ploše ­(mě např. zpravodajství pokrývá internet­), kde chci v tmavých scénách skutečně černou a celkově nechci ujeté barvy, které mají do zamýšlené podoby hodně daleko. Na monitoru si chci pro odreagování taky sem tam pustit nějaký HD film nebo zahrát hru ­- nechci se dívat na pomalou odezvu, u širokoúhlých filmů na prosvítající okraje nebo rohy ­(nebo prostě různé světlé fleky­) vlivem nerovnoměrného podsvícení, nemluvě o tmavých scénách ­(ať už u filmů nebo her­), kdy je často problém vůbec něco rozpoznat ­(ne vlivem nedostatečného rozlišení, ale splýváním jemných odstínů do nerozpoznatelné šedi­).

Obecně ­(tzn. při zohlednění všemožných scén­) ­- u televize pozná rozdíl LCD vs. OLED při sledování filmů ­(hlavně s tmavými scénami, ale nejen tam, podání všech barev je díky svému rozsahu­/množství u OLED TV oproti LCD TV někde jinde­) i osoba neznalá.

Obecně ­- u monitorů pozná rozdíl LCD vs. OLED při sledování HD filmů ­(vždyť už jen ty světlé pruhy u HD filmů na LCD vs. zcela černé pruhy na OLED praští okamžitě do očí­) a hraní rychlých her rozdíl i osoba neznalá.

Při posílání e­-mailů nebo při práci v excelu skutečně rozdíl nepoznám, ale to je stejně nesmyslný argument, jako že nemá smysl se při výběru monitoru dívat na dražší LCD monitory, když stejnou zobrazovací práci odvede i monitor za 4 000 Kč. A přesto mám teď na stole dva LCD monitory s pořizovací cenou přesahující 10 000 Kč, protože mě zajímají právě ty případy, kde je na tom levné a nekvalitní LCD příliš špatně.
Odpovědět2  0
nameless1 (90) | 2.5.201220:51
No vidíte, teď se vám tu líbí hezké barvičky... ale je taková OLED televize sRGB? ;­)­) Najednou ten větší gamut nějak nevadí...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 2.5.201221:01
Máte ověřeno, že OLED televize budou mít Adobe RGB nebo podobný široký gamut? Technologicky OLED může mít klidně přesně sRGB.
Odpovědět0  0
nameless1 (90) | 3.5.201223:02
Technologicky může, ale pokud jsou lidi nadšeni nevídanými barvami, tak spíš nebude... Přesnější údaje o tom nemám :)
Odpovědět0  0
nameless1 (90) | 3.5.201223:24
Tak jsem se pokusil něco najít a zdá se, že vývoj jde přesně směrem ­- čím širší gamut, tím líp. Vypadá to holt hezky. Už teď jsme daleko za sRGB...
http:­/­/www.nanosysinc.com­/2012­/04­/07­/hometoys­-magazine­-qdef­-alternative­-to­-oled/
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 2.5.201221:41
Není mi jasné, na co takto reagujete. Já jsem narážel na přesnost barev. Když opět porovnáme LCD vs. OLED, tak u LCD přesnost barev ovlivňuje také externí podsvícení ­(které má nějakou svou barvu a není po celé ploše zcela konstantní­). U OLED žádné externí podsvícení není, tzn. je tam o ­"problematický­" faktor méně.
Odpovědět0  0
Juras (59) | 22.4.20129:46
Nejste náhodou nějaký distributor LCD? Takhle psát a zastávat se technologie LCD, která spíše ani neměla spatřit světlo světa je obdivuhodné :­). Snad jediné proč si lidé kupovali a snad i kupují lcd jsou rozměry, váha a možná i spotřeba. A zbytek je nezajímá. Že to má ujeté barvy, pozorovací úhly, nerovnoměrné podsvícení a odezva spolu s imputlagem je limitujícím faktorem pro hraní rychlých her či sledování videa nikdo neřeší. Podsvícení nám navíc pomalu propaluje oči, ale hlavně, že je to cool :­). Mám doma 6 monitorů a z toho 3 CRT, takže mohu srovnávat. LCD je opravdu hezké jen na první pohled, nic víc.
A právě OLED technologie by měla konečně odstranit všechny nedostatky LCD. Naopak když přišlo LCD, tak jsme přišli o všechny vynikající vlastnosti starých dobrých CRT! Navíc životnost OLED není tak hrozivá jak píšete. Z životností je to dokonce lepší než kdysi u CRT. Možná, že to jde s vývojem pomalu a na první pohled pak nepoznáte rozdíl od LCD, ale když se před takový OLED monitor posadíte, tak už nebudete chtít nic jiného.
BTW, omlouvám se za OT.
Odpovědět4  1
JanoX | 22.4.201213:38
Došlo k nedorozumění, neobhajuji LCD, jenom mě nebaví každoroční falešné sliby výrobců OLED.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 22.4.201212:19
Jak píše Pavel, kvalitativní posun kupředu oproti LCD se právě naopak koná. Černá je u OLED skutečně černá, jelikož jednotlivé černé body v takovém momentě nemají žádné podsvícení, proto nepropouští žádné světlo. U LCD budete mít naprosto vždy nejaké podsvícení i pixelů, které přitom mají být z hlediska obrazové informace černé, a proto z principu absolutně černé být nemohou.

Ano, OLED je na obzoru už několik let, ale 2. polovina tohoto roku konečně vypadá na to, že se to začne aspoň trochu hýbat ­(doporučuji projít články­/aktuality na TV Freaku na toto téma, nebo třeba i na řadě jiných serverů, Google poradí­).

Řada lidí čeká na OLED jako na smilování boží, a to třeba už jen kvůli té černé ­- sledovat na televizi nějaký horor nebo ještě lépe hrát na PC ­(či na konzoli s TV­) nějakou hororovou hru ­(např. Dead Space­) bude naprosto jiný zážitek než teď s LCD, jež neposkytuje a z principu ani nemůže poskytovat absolutně černou, a tedy úroveň detailů u LCD je v hodně tmavých scénách špatná. K tomu přidejme pro lidský zrak okamžitou odezvu, nesrovnatelně lepší podání barev už z principu ­(u LCD monitorů jsou přesné barvy až u dražších modelů, které pak mají třeba zase slabinu v podobě odezvy či inputlagu; u LCD TV se přesnost barev ani neřeší a je to u nich obecně dost špatné­), úplné pozorovací úhly, nižší spotřeba, ještě menší rozměry ­(díky tomu, že OLED displej nepotřebuje žádné podsvícení ­- může to být klidně i ohebná průsvitná fólie, což je u LCD naprosto nemyslitelné­). Z hlediska obrazové kvality nemá technologie LCD jediný parametr, který by byl oproti OLED lepší ­- OLED vyhrává na celé čáře. A pokud jde o porovnání s plazmou, má taky jen plusy, akorát už ne tolik markantní, jelikož u plazmy se odezva nebo nedokonalá černá vlivem dodatečného podsvícení taky nevyskytuje ­(zase má ale větší rozměry, spotřebu, hmotnost, nemožnost výroby menších displejů s vysokým rozlišením­).
Odpovědět2  0
JanoX | 22.4.201213:44
Ale jistě že se koná a velký, jenže nepřekoná rozdíl mezi CRT a LCD, odkdy je pixel na obrazovce pevně dán mechanicky, zatímco předtím byl pixel průmět gaussovy křivky na stínítko.
btw. Schválně si zkuste kolik nepoučených osob pozná rozdíl na full­-screen https:­/­/www.svethardware.cz mezi OLED a ostatním.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 22.4.201214:34
Demagogie, viz výše. Monitory si nevybírám podle toho, jak dokáží zobrazovat internetové stránky, ale jak dokáží:

a­) zobrazit co největší množství barev ­(aby vypadal obraz co nejblíže tomu zamýšlenému ­- může jít o filmy, hry, nebo třeba i grafiku na internetových stránkách, a to navíc nemluvě o úpravě fotek­)
b­) zobrazit co nejvíce plynulý pohyb při co největším počtu barevných změn ­(doba odezvy není pouze 1 číslo, jde o křivku napříč změnami barev s různým průběhem­)
c­) mít co nejmenší ­(pro LCD typické­) zpoždění dané zpracováním obrazu ­(inputlag­)
d­) mít co nejlepší pozorovací úhly
e­) mít co nejvyšší kontrast

...a pak tu máme ještě spotřebu, rozměry, hmotnost.

Až tu budou OLED monitory, nic z toho výše nebudu muset řešit, ve všech bodech půjde o zlepšení. Ohledně kvalitativní stránky obrazu prostě není o čem polemizovat.

A pokud jde o nasazení do nenáročných míst jako je např. kancelář pro Outlook, Excel apod., tak zde je to jen otážka času. Až se OLED monitory ustálí a jejich cena výrazně spadne, je zde potenciál, že jejich cena postupem času spadne natolik, že zkrátka nebude důvod levná LCD ani vyrábět, jelikož jejich výroba je technologicky mnohem náročnější, a tedy i dražší. Tohle ale může trvat řadu let ­(dlouhodobý vývoj OLED se předně musí výrobcům zaplatit­).
Odpovědět0  0
kurtd.. | 22.4.201220:47
To Karel Polívka

"a?­) zobrazit co největší množství barev ?­(aby vypadal obraz co nejblíže tomu zamýšlenému ?­- může jít o filmy, hry, nebo třeba i grafiku na internetových stránkách, a to navíc nemluvě o úpravě fotek?­) ­"

řekněte mi kolik barev má film na blu­-ray? Kolik barev má mají hry a webové stránky?
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 22.4.201221:01
Váš komentář nesouvisí s tím mým ohledně porovnávání LCD vs. OLED, a sice že vyžaduji od zobrazovadla co nejvíce přesné podání barev, což levné LCD typicky nenabídne. Nemluvě o tom, že zde je důležité se dívat na souhrn všech těch bodů, to je ten největší rozdíl ­- u OLED si nebudu muset vybírat podle preferencí jako musím teď.
Odpovědět0  0
nameless1 (90) | 2.5.201220:39
No, ono by to asi chtělo takovou TV jak vidět, tak dlouhodobě zkoušet... ale tady ty výhody zatím rozhodně nepřevažují nevýhody, nebo jsou diskutabilní... Už teď jsou LCD dostatečně tenké, kolikrát se tam nevejdou ani konektory... není třeba zmenšovat. Proti CRT to bylo jiné.
Úhly u kvalitního LCD a plazem taky nemusí nějak zásadně zaostávat. Minimálně pokles jasu bude i u OLED ­- prostě žádný vývoj nezmění fyziku. Stejně jako klasické samostatné LED mají nějakou směrovou charakteristiku, je i tady. Bylo by plýtvání svítit stejným jasem zbytečně i do 179 stupňů, jako při kolmém pohledu, to světlo by nebylo ve většině případů využito. A zbytečné svícení ­- zbytečná spotřeba, snížená životnost.
Odpovědět0  0
Hirogen (143) | 20.4.201221:37
Mám tento monitor cca 1­/4 roku a byť je doba LEDová, jsem s tímto monitorem nadmíru spokojen, ačkoli má trubicové podsvětlení.
Nicméně, osobně by mě zajímalo, proč v profi sféře trvalo LED podsvícení déle, než se chytlo. Tipuji to ne nějaký problém například s přesnou kalibrací LCD panelu, který byl léta stavěný na CCFL. Ale je to můj osobní názor.
Odpovědět0  0
JanoX | 21.4.20128:14
Protože barevné spektrum bílé LED je holé neštěstí a profesionálům to kazilo barevný prostor, prostě některé barvy nešly zobrazit. Trvalo dlouhou dobu než se to podařilo dostat do současného stavu a pořád to není ono.
Odpovědět4  0
Hirogen (143) | 21.4.20129:17
Tak jsem nebyl až tak daleko od pravdy. Děkuji!
Odpovědět0  0
kurtd.. | 21.4.201210:25
No ani není současné LEDiody dokáží emitovat světlo na specifické vlnové délce bez ­"parazitního­" přídavku žluté barvy­" na rozdíl od CCFL


Colors, or you are capable LCD recreate it properly?

One of the very broadly discussed disadvantages of LCD displays is their inability to precisely reproduce colors adequately. Compared to CRT monitors they are indeed somewhat inferior to them in this regard. Manufacturers, however, make some steps in this direction in the near future may well expect to solve the problem.

What caused this difference between the two types of technology? Unlike in the formation of color CRT tube, where possible precise and fine control over the luminosity of each subpiksel in matrix LCD is not so. Here, each color subpikselite is obtained by passing the white light from the backlight in an appropriate color filter.

Sorry for the filter elements in a LCD matrix is impossible ideal case in which they will pass only one color

Why this difference occurs once in theory should achieve the same quality of color rendering? Basically this is due to the fact that the color filters operate not only the length of the spectrum, but on the whole. Specifically speaking, the passage of pure white through a red filter for example, will have the final red light effect. Unfortunately phosphorus used in fluorescent lamps for illumination, no light emits a specific wavelength ­- ie pure white. In general, it is usually mixed with ­"parasite­" of yellow color additives, which ultimately significantly affect the final result. Consequently, in the same red filter light comes with a yellow tinge, which gives the effect of not quite pure red.

The solution perhaps lies in the use of LED as a backlight instead of the current fluorescent lamps. LEDs have the potential to completely displace ever used lamps as they emit very bright and intense light in a specific range.
http:­/­/www.avforums.com­/forums­/lcd­-led­-lcd­-tvs­/1113353­-lcd­-matrices­-differences­-what­-models­-placed­-4.html

A co se týče barevného rozsahu LG dipslay letos uvede IPS pnaly s W­-LED podsvícením, které zahrnou AdobeRGB gamut

http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/news_archive­/25.htm#new_lgdisplay_panels
Odpovědět0  0
john (110) | 20.4.201219:00
ja mam porad CRT ­"podsviceni­" a nestezuji si...., teda stezuji, ze cim dal tim vetsi problem sehnat v bazaru opravdu dobry CRT monitor....
snazim se vydrzet u CRT, dokud nenastoupi OLED, pripadne jeho klony....
Odpovědět1  1
jarod72pm (21) | 20.4.201218:15
Edge led je pro počet diod a rozložení zatím nejefektivnější ve spotřebě ale na ukor rozložení světla a i když clouding najdeme i u trubic hlavně spodní a horní část obrazovky tak clouding u edge je spíše záležitostí rohů nebo krajů případně míst v rozích obrazovky a je viditelnější, ale na co je v článku zapomenuto že rozložení diod po obvodu nestačí pro celou plochu panelu a tudíž např u ­-TV je to řešeno světlovody ke středu panelu .Dnešní požadavek je spíše na ukor místa ,svítivosti a spotřebu a i přes clouding jasně na trhu dominuje edge led podsvícení které přináší sebou i jasnější obraz­(lepší bílou­) a tím i živější barvy oproti trubicovému podsvícení a led pod celým panelem je sice lepší a ideální no počet diod se odrazí i na ceně monitoru­(stále marketingová záležitost skr nadsazenou cenu­)
přímý nástupce led podsvícení pak nastupuje oled panel kde se každý bod obohacuje svým vlastním svícením a shasínáním a tam už například černá je opravdu černá jak ve dne tak v noci a tím pádem předbíhá led podsvícení i plasmu!­(nejen podání černá­-bílá­-černá ale i živější barvy nejen v RGB spektru)
Odpovědět1  0
kurtd.. | 20.4.201220:47
Jaké jsou ty živé a neživé barvy?

"sebou i jasnější obraz­­(lepší bílou­­)­" co je lepí a horší bílá?
Odpovědět0  0
jarod72pm (21) | 20.4.201221:19
neživá barva­(mišmaš­) je typická do chladných barev při trubicovém teplejším jasu ­(viz starší modely Samsungu­)
lepí neznám a horší je právě dána spektrem trubice kdy bílá jde spíše do teplejších barev ­(žluta­) než dioda která je spíše do chladnější ­(modra­) a zde lépe vynikne barevné spektrum.
Odpovědět0  0
ttom | 20.4.201217:03
Tak já mám asi trubice po celé ploše displeje vzhledem k tomu že mě tenhle monitor stál přes 15 000 ve své době :­). A i po třech a pů letech slouží více než dobře. Určitě je konkurencí dnešních levnějších LED panelů. Spotřeba je ale o něco vyšší. Technologie PVA­/MVA.
Odpovědět1  2
Brouk (7) | 20.4.201219:24
"Cena ve své době­" má asi stejnou vypovídací hodnotu jako podmíra o chuti piva.
Odpovědět1  2
nameless1 (90) | 2.5.201220:43
Cena ve své době má svou vypovídací hodnotu pořád. To, co bylo ve své době drahé proti konkurenci, bylo ve své době i dobré ­(kromě výjimek, co potvrzují pravidlo :­) ­). To co je poměrně levné, je šmejd v jakékoli době :)
Odpovědět0  0
PaiaJBC (58) | 20.4.201213:46
protože opravdu nevím, jaký podsvícení má Samsung SyncMaster 203B... důležitý je, že se to jeví poměrně rovnoměrný, ba přímo ideální v určitým bodě umístění očí před obrazovkou ­(kolmo na horní hranu­), mění­-li se úhel směrem dolů, pak podsvětlení nahoře klesá, takže asi to bude trubice v dolním okraji
Odpovědět0  0
fleggy (7) | 20.4.20128:18
Jak je to vlastně s LED podsvícením? Myslí se tím bílé LEDky nebo RGB LED? Nejsem si úplně jistý, ale mám pocit, že například HP LP2480zx má plošné ­(pásy­) RGB LED podsvícení. Pokud je to pravda, tak by se to v anketě mohlo rozlišovat.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 20.4.20129:16
Rozlišovat RGB a White LED v anktetě by bylo už hodně nepřehledné. To bychom se dostali do fáze, kdy budem rozlišovat Widegamut CCFL, standard gamut CCFL to stejné pro LED atd. atd...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.