Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Anketa: Microsoft v roli Apple?

4.7.2012, Pavel Kovač, anketa
Anketa: Microsoft v roli Apple?
Microsoft představil svůj vlastní kus hardwaru: Surface. Jde o tablet a notebook současně. Z dosavadních informací se zdá tento produkt docela nadějný. Nedává se tím Microsoft na dráhu Apple?

Jeden malý krůček pro... Microsoft


V dávných dobách, s příchodem prvních Windows, se Microsoft rozhodl, že bude prodávat i své vlastní kousky hardwaru. Začínal s myšmi a trackbally, jejichž historie sahá až do roku 1991 s jejich BallPoint Mouse. Ve své podstatě to sice nebyla myš, ale spíše trackball, nicméně její název byl myš, tak to dodržujme. Poté následoval postupný vývoj myší, které se později rozdělily na myši a trackbally, a přidaly se i klávesnice. Zkrátka samé periférie. Microsoft neměl vlastní počítač.




Microsoft BallPoint mouse


Velký úspěch slavila například myš s kódovým označením Carrera. Tato zahnutá myš v podstatě položila základ ergonomie pro většinu ostatních myší a udělala Microsoftu perfektní službu.



Ale zanechme myší. Microsoft se stále potácel u periférií a nepředstavil žádný produkt, co by oslovil masy uživatelů. Uplynulo mnoho času a následoval pokus s Microsoft Zune (multimediální přehrávač), který se nesetkal s velkým ohlasem a postupně byl z trhu stahován. Podobný, vlastně ještě horší pokus, byl Microsoft Kin či vůbec nerealizovaný Microsoft Curier. Telefon Kin se sice prodával, ale úspěch neslavil. Dvoudisplejový tablet Curier se ani do výroby nedostal. Microsoft tedy žádný hardware nemá...

...nebo snad ano?


Xbox - úspěch Microsoftu


V roce 2001 přišel MS s první herní konzolí Xbox. Tato konzole se stala extrémně úspěšnou a i v dnešní době na ni nedá spousta lidí dopustit. Sice ji nahradila daleko výkonnější verze v roce 2005 - Xbox 360 (a nyní se pracuje na "Xbox 720"), ale první Xbox byl zkrátka úspěšný.





Jeho následovník se usídlil v hodně domácnostech a ve své době představoval takový malý technologický zázrak. Jeho výpočetní výkon byl v porovnání s PC výrazně vyšší a hry na něm vypadaly opravdu dobře. Ve své podstatě je Xbox největší hardwarový úspěch Microsoftu. Sice jeho myši položily základ pro další vývoj, ale dnes už tak slavné nejsou.


Jiná cesta Applu


Oproti tomu Apple šel vždy jinou cestou. Steve Jobs a jeho firma prodávala hotový hardware společně s předinstalovaným softwarem. Pokud jste si koupili počítač od Applu, přišli jste domů, zapojili jej do zásuvky a pracovali.





Tato filozofie byla Applu vždy velmi blízká. Rozdělila však uživatele na dva tábory. Jeden, co má tento extrémně konzumní styl rád, a druhý, který... no prostě druhý tábor.





Ve své podstatě je však Apple zcela jiná firma než Microsoft, a to i přesto, že je mnozí srovnávají. Ano, vyrábějí operační systém a z historického hlediska jsou to rivalové. To je však asi jediná spojitost. Apple je výrobce podobný více např. Samsungu. Sice si přímo on hardware nevyrábí a nechává si jej vyrábět od dalších firem, ale kdo to dnes nedělá, že? Pokud si jdete pořídit počítač Apple, je to podobné jako s nákupem ledničky. Přijdete do obchodu a řeknete: "Chci pěknou ledničku." Prodavač vám ji ukáže, vy si do ní dáte připravený lovečák, a pokud se do ni vejde i pět piv, tak si ji odvezete. Doma ji zapojíte a zaplníte pochutinami. Dál se o ni prakticky nestaráte, lednička se dnes sama čistí, odmražuje a některá vám dokonce řekne, ať koupíte mléko.

Pokud si pořídíte počítač/tablet/přehrávač... cokoli od Applu, setkáte se s podobným přístupem. Při donesení domů si iPod zaplníte hudbou a dál se o něj nestaráte. Jestli je tato cesta správná, nebo ne, je čistě na vás. Myslím, že to je zkrátka jedna z možností, jak se může produkt prodávat. Microsoft má cestou jinou, ne horší, pouze jinou.


Přichází Plocha


V dávných dobách si lidé mysleli, že Země je placatá. Pak přišel Koperník a hle: Země je Kulatá. Microsoft nyní přišel se Surface (v překladu "plocha"). Jedná se o koncept, kdy se k tabletu připevní pomocí magnetu pružná dotyková plocha či tradiční klávesnice s hmatovou odezvou. Stejně jako Koperník nebyl první, kdo s touto myšlenkou přišel (byli to pravděpodobně už žáci Pythagora ze Samu), tak ani Microsoft není první se svou plochou. Přesto se Koperník proslavil a o žácích Pythagora dnes nikdo nemluví. Koperník měl zkrátka tu vůli a byl ve správnou chvíli na správném místě. Není to podobné i s Microsoftem?





Dnes všichni prodejci tabletů řeší, jak spojit výhody tabletu a notebooku. Jsou tu zařízení jako Asus Eee Pad Transformer, který je vlastně totéž, ale něco tomu prostě chybí. Chybí tomu elegance. Apple také přišel s ochrannou deskou pro svůj iPad, která slouží i jako stojánek. Tento obal funguje skvěle, ale při porovnání se Surface od Microsoftu jde stále jen o obal. Kdežto MS schoval do obalu i klávesnici. A když se nad tím zamyslíte, tak si jistě řeknete: "proč ne, vždyť je to vlastně logické".





Microsoft Surfacem asi udělal v Applu nemalé pozdvižení a kdo ví, kdy Apple přijde s podobným řešením. Ano, k iPadu jde koupit Apple Wireless Keyboard, ale to zase nemáte obal, resp. máte jej zvlášť. Na druhou stranu Microsoft Surface si zatím asi nikdo řádně nevyzkoušel, a tak vydávat ortel by zkrátka nebylo fér. Může se stát, že Microsoft svůj Surface nedotáhnul do konce a použitelný moc nebude. Nebo bude moc drahý. Nebo... doplňte cokoli. Zkrátka se toho ví zatím málo.


Co bude dál?


Nemění se s příchodem Surface přístup i samotného Microsoftu k hardwaru? Nezačne přerod čistě softwarové společnosti do firmy, která si prodává i své vlastní počítače/tablety apod? To dělá vrásky i některým výrobcům samotného hardwaru. Např. Acer se již proti Microsoft Surface docela ostře vyhradil. To, jak to všechno dopadne, bude jistě velmi zajímavé sledovat. Může se stát, že se skutečně MS se svým Surface dostane na výsluní a zalíbí se mu tam natolik, že začne chrlit hardware jeden za druhým. Má však na podobný postup vůbec kapacity a adekvátní technologické vývojové odvětví? To ukáže až čas. Je totiž docela možné, že Surface zůstane pouze jakýmsi vodítkem pro ostatní výrobce a vše zůstane při starém.





Věříte v úspěch Microsoftu na poli hardware? Nebo jde jen o další a na dlouhou dobu jediný zdařilejší kus hardwaru? Připravili jsme si pro vás anketu na toto téma. Vyjádřete své sympatie či antipatie k přístupu Microsoftu.
Má Microsoft budoucnost na hardwarovém trhu?
V anketě šlo hlasovat od 4.7.2012 do 27.6.2013. Počet hlasujících: 81
Ano, Surface to jen začíná.68 %
Ano, ale bude jen v pozici projektanta.9 %
Ne, Microsoft zůstane tam, kde je.23 %