Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aplikace ChatGPT přichází pro macOS včetně ovládání hlasem, Windows si musí počkat

27.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Aplikace ChatGPT přichází pro macOS včetně ovládání hlasem, Windows si musí počkat
Desktopová aplikace ChatGPT pro macOS je sice už nějakou dobu dostupná, nyní ale byla uvolněna i pro ty, kteří využívají bezplatnou verzi. Komunikovat můžete pomocí textu, obrázků i hlasově.
Chatbot ChatGPT stále zlepšuje své schopnosti a nyní je i v bezplatné verzi dostupný s modelem GPT-4o, který dovoluje interakci pomocí textu i obrazu (tam s ale výrazně omezeným počtem interakcí v rámci jedné konverzace). OpenAI nicméně nabízí chatbota i ve formě mobilních aplikací a nově také v podobě desktopové aplikace pro macOS. Pro tento systém byla sice aplikace už několik týdnů dostupná, to se ale týkalo jen platících uživatelů s předplatným Plus. Nově je aplikace dostupná i pro uživatele s bezplatnou verzí ChatGPT. V macOS se budou spouštět klávesovou zkratkou Option+Mezerník.
 
Aplikace má také integrovánu základní verzi GPT-4o, tedy multimodální variantu chatbota, ten je tedy schopen reagovat nejen na text, ale i na obrázky a zvuk. Můžete mu tak příkaz nadiktovat, nemusíte jej tedy psát. Dokáže také rozpoznávat obrázky, můžete mu předhazovat screenshoty, které lze pořizovat přímo z prostředí aplikace. Pokročilejší audio a video funkce GPT-4o by se ale měly objevit až v budoucnu. Např. už víme, že Voice Mode se schopností emočního zabarvení odpovědí, schopností reagovat na přerušení a podobně, bude opožděn.
 
Nová verze aplikace je dostupná pro všechny uživatele počítačů Mac (iMaců, různých verzí MacBooků a Maců), podmínkou je nicméně přítomnost procesoru Apple Silicon, tedy Apple M1 a novějších s výkonným Neural Engine. Minimální podporovanou verzí operačního systému je macOS 14. Uživatelé operačního systému Microsoft Windows si budou muset ještě nechat zajít chuť. OpenAI plánuje i aplikaci pro ně, přesné datum vydání pro tyto počítače ale zatím není známo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.