Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple bude přes iTunes prodávat filmy 20th Century Fox

28.12.2007, Milan Šurkala, aktualita
Apple bude přes iTunes prodávat filmy 20th Century Fox
Společnosti Apple a 20th Century Fox dospěly ke vzájemné dohodě a nyní budou přes iTunes k dispozici filmy společnosti 20th Century Fox. Oproti studiím Paramount, Metro-Goldwyn-Mayer a Lionsgate, které nabízí pouze starší tituly, bude Fox...
Společnosti Apple a 20th Century Fox dospěly ke vzájemné dohodě a nyní budou přes iTunes k dispozici filmy společnosti 20th Century Fox. Oproti studiím Paramount, Metro-Goldwyn-Mayer a Lionsgate, které nabízí pouze starší tituly, bude Fox nabízet všechny tituly, tedy i ty nejnovější.



Soubory budou pochopitelně vybaveny FairPlay DRM ochranou. Po 24 hodinách od shlédnutí tedy už tedy nepůjdou dále přehrát. Zatím není jasné, zda k plné funkčnosti bude zapotřebí set-top box Apple nebo postačí jakékoli PC s instalovaným iTunes. Apple by tak mohl opět zvýšit již tak vysoké zisky z projektu iTunes. Ten má již dnes desítky milionů zákazníků a to ještě v mnoha zemích není.

Problémem nyní nabízených filmů je kvalita, neboť ta je nižší než u DVD. DVD používá rozlišení 720×480 (NTSC) nebo 720×576 (PAL), kdežto iTunes nabízí zatím jen 640×480 pixelů. Není to příliš velký rozdíl, ale fanoušci HD určitě nebudou nadšeni, když nedosáhnou ani na kvalitu původního DVD. Dalším problémem je lokalizace filmů a rovněž nabízení filmů v zemích, kde ještě oficiálně filmy uvedeny být neměly.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.