Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple couvá ve svých plánech na vývoj autonomních vozů, propustí 200 zaměstnanců

24.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Apple couvá ve svých plánech na vývoj autonomních vozů, propustí 200 zaměstnanců
Společnost Apple rozjela Project Titan, aby se společně s ostatními pustila rovnýma nohama do vývoje autonomních vozů. Nyní se však rozhodla šlápnout na brzdu a z daného vývoje propustit 200 zaměstnanců. 
Cesta k plně autonomním vozům bude ještě dlouhá a také trnitá, protože umělá inteligence obecně získává negativní ohlasy a je velká otázka, nakolik budou lidé ochotni jí svěřovat své životy. Z hlediska statistiky to může být sice mnohem bezpečnější, ale lidé jsou tvorové emotivní a nechovají se čistě podle objektivních faktů. Nejsme stroje, takže proč by měly právě stroje mít nad našimi životy takovou moc jakou by dle všeobecných plánů měly mít autonomní vozy? Ostatně to celé bylo tématem pro nejeden hollywoodský trhák, v němž šlo o boj lidí a strojů/AI/robotů/počítačů a všeobecně šlo o to, že si svou nedokonalost nenecháme vzít. Ale zpět k firmě Apple. 
 
 
Apple na projektu autonomních vozů pracuje alespoň pět let a ve firmě na něm pracovalo už na pět tisíc lidí, které měl vést veterán firmy Ford Bob Mansfield. V polovině minulého roku se však objevil jeden velký problém, když bývalého zaměstnance obvinila FBI. Xiaolang Zhang měl ukrást na 40 GB dat spojených s projektem Titan, i když on sám pochopitelně popřel, že by tato data chtěl prodat jistému čínskému výrobci automobilů. Hrozilo mu přitom až 10 let ve vězení společně s pokutou čtvrt milionu dolarů, ale kam se tento případ vyvinul, to jsme se zatím nedozvěděli. 
 
Do firmy Apple také přišli někteří důležití pracovníci firmy Tesla, jako je designér Andrew Kim nebo viceprezident Doug Field, ale nyní to vypadá, že Titan byl zatím uložen k ledu, i když Apple oficiálně říká, že dle jeho přesvědčení "autonomní systémy představují obrovskou příležitost". Tím ale pochopitelně nevyvrací tu údajnou skutečnost, že práce na Titanu byly zastaveny. 
 
Oněch 200 propuštěných zaměstnanců přitom nevypadá na zastavení projektu, ovšem zbytek prý měl být přesunut na jiné pozice v rámci firmy Apple. Uvidíme časem, zda to pro Titan skutečně znamená konec, nebo jen restrukturalizaci pod novým vedením. 
 
Zdroj: CNBC