Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple iPhone příští generace by mohly být poháněny Intel Atomy

1.7.2008, Jan Vítek, aktualita
Apple iPhone příští generace by mohly být poháněny Intel Atomy
Podle některých analytiků by se procesory Intel Atom příští generace mohly objevit v další verzi zařízení Apple iPhone, i když společnost Apple má mít kapacity na to, aby si mohla vyvinout vlastní procesory. Konkrétně se tyto telefony mohou...
Podle některých analytiků by se procesory Intel Atom příští generace mohly objevit v další verzi zařízení Apple iPhone, i když společnost Apple má mít kapacity na to, aby si mohla vyvinout vlastní procesory. Konkrétně se tyto telefony mohou objevit v roce 2009 až 2010 a využijí 32nm procesory Intel Atom, které mají snížit výrobní cenu iPhone a zvýšit výkon bez větších nároků na energii.



Dále mají nové iPhone upotřebit čipy od Samsungu, RF a GPS čipy od firmy Infineon. Apple však nedávno získala společnost PA Semi, za kterou podle dohadů zaplatila 278 miliónů USD. PA Semi byla v roce 2004 založena Danem Dobberpuhlem, který se dříve podílel na vývoji procesorů Aplha a StrongARM a figurují zde také inženýři z firem Intel, AMD a Sun Microsystems. Apple by tedy mělo mít dostatečné kapacity na to, aby představilo vlastní řešení založené na architektuře PowerPC, ale to má trvat poněkud déle než do příštího čí přespříštího roku, protože současné produkty PA Semi prý požadavky firmy Apple nemohou tak rychle splnit.

Pokud ale vše půjde tak, jak bylo nastíněno, šťastní z toho jistě nebudou softwaroví vývojáři. Dnešní iPhone totiž pracují na procesorech ARM, další by měly využít Intel Atom (tedy x86) a následující zase PowerPC architekturu. Uvidíme tedy, jak se tato zpráva příblíží budoucí realitě.

Zdroj: X-bit labs