Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple iWalk: Newton dostane pokračovatele !

7.1.2002, Zdeněk Michálek, článek
Apple iWalk: Newton dostane pokračovatele !
Dnes by měl být na Macworld San Francisco (MWSF) představen iWalk - první "novodobý" model od firmy, která svým Newtonem začala psát před zhruba pěti lety historii PDA. Vše o iWalku je ale až do oficiálního uvedení nebývale utajováno.
Když "investigativní" server SpyMac přinesl bližší informace, okamžitě je převzaly všechny světové servery. A velká kachna tak možná byla na světě !

Diskuze ohledně pravosti videonahrávek iWalku, které uvedl "investigativní" německý server SpyMac ve pátek , je jednou z nejzajímavějších debat poslední doby, co se Apple týče. Web Apple se tváří záhadně, oficiálně se k ničemu nevyjadřuje - jen SpyMac křičí, že vše je pravda, že Apple ho donutilo stáhnout uveřejněná videa a fotografie a že všichni uvidíme - a stává se tak jedním z nejnavštěvovanejších webů věnovaných PDA v posledních dnech. Jedná-li se o pravdivé informace nebo o kachnu, uvidíme v průběhu dneška nebo nejpozději zítřka sami - máte-li zájem, zde je link a na As the Apple Turns zajímavé komentáře k němu.

Proč vlastně takový zájem ? Newton od Apple byl prvním PDA v pravém slova smyslu, který zůsobil ve své době revoluci. Dotykový displej postavený na výšku, rozpoznávání rukou psaného písma, skutečný operační systém schopný nahrávat a spouštět programy vytvořené třetí stranou, plná synchronizace s osobními manažery z desktopů. Pravdou je že předběhl dobu - byl příliš velký, těžký, pomalý a drahý, což bylo způsobeno v první řadě stavem technologií v té době (před cca pěti lety). Výroba i prodej Newtonů byly zastaveny a Apple se od té doby oblasti PDA stranil jako horké brambory.

Takže pokud Apple dnes přichází s reklamní kampaní - nekampaní stylu "Nic vám o produktu neřekneme, dočkejte času jako husa klasu - ale bude to bomba", je to živná půda pro různé spekulace a fámy, kterých se ohledně iWalku vynořilo víc než dost.

A v této husté atmosféře SpyMac údajně ze spolehlivých zdrojů získal video pořízené v hotelovém pokoji, z něhož je zřejmé jak iWalk vypadá, které uveřejnil a které po jednom dni stáhnul protože "jej kontaktovali právníci".

Fanoušky Apple by tedy mělo potěšit, že iWalk není založen na Palm OS. Snímky z videa napovídají spíše něco o kříženci mezi tradičními OS pro PDA a OS X, který je v současné době vlajkovou lodí Macintoshů (desktopů od Apple). Video dále napovídá že:
  • iWalk rozpoznává psané písmo podobně jako Pocket PC, tj. na celé ploše displeje, ne jen na Graffiti plošce jako je tomu u standardních Palmů
  • iWalk je větší než běžná PDA, která jsou v současné době na trhu. Zvětšení je v první řadě způsobeno větším displejem.
  • Ve spodní části je "jog-dial" (kruhový nebo křížový ovladač)
  • Všechny (hlavní) porty jsou v horní části přístroje. Rozeznatelné byly Firewire, audio-in a audio-out porty. Uprostřed je poměrně velký neoznačený port - že by nový Apple Gigawire ?
  • Kožené pouzdro jako ochrana displeje a celého přístroje

Mnoho toho není, že ? A navíc - SpyMac potvrzuje pravost nahrávky slovy "pokud je nám známo, video(a) jsou pravá", což vždy nechává nějaký ten prostor pro případný ústup. Situace je o to pikantnější, že stejný server přinesl před nějakým časem fotografii iWalku která představovala úplně jiné zařízení - což zkomentoval slovy "předchozí fotografie nebyly pravé, současné video ano" (viz foto).

Inu, uvidíme. Zítra bychom už měli přinést informace, ktaré budou zaručené pravdivé.