Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple M3 Ultra by si měl polepšit na 32 jader CPU a 80jádrové GPU

14.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple M3 Ultra by si měl polepšit na 32 jader CPU a 80jádrové GPU
Apple připravuje novou generaci procesorů M3 a v ní by měl být i špičkový procesor M3 Ultra. Ten by si měl polepšit a zvýšit počet svých procesorových jader o třetinu. Lehce by si mohlo polepšit i GPU.
Blíží se nová generace procesorů Apple M3 a ven už prosakují první informace. Zatímco ty o M3 Pro moc zajímavě nezní (měl by si zachovat 12 jader, ale místo 8P+4E má jít o 6P+6E, navíc GPU by si z 19 jader mohlo pohoršit na 18), M3 Max už zní zajímavěji. Tam se totiž hovoří o 16 jádrech (12P+4E) a zvýšení počtu GPU jader z nynějších 38 na 40. Ve světle těchto čísel nedávají data o slabším M3 Pro moc smysl. Dosud se procesory nelišily max. počtem CPU jader a v případě GPU šlo o polovinu. Logicky by se tak místo konfigurace 12CPU/18GPU nabízela spíše 16CPU/20GPU. To ale uvidíme až v budoucnu. Nás totiž dnes bude zajímat vrchol nabídky, a to procesor M3 Ultra.
 
Apple M2 Ultra
 
Podle Marka Gurmana by měl být procesor M3 Ultra opět slepencem čipů M3 Max stejně, jako je to u M2 Ultra, který se skládá z dvojice M2 Max. Ty jsou spojeny pomocí sběrnice Ultra Fusion, která má ale údajně problémy se škálováním při větším počtu čipů, a proto má být Apple spolu s AMD jedním z velkých zájemců o technologii 3DFabric od TSMC, který by tyto problémy mít neměla. Té se ale u M3 Ultra asi ještě nedočkáme.
 
Proslýchá se, že M3 Ultra by díky dvěma spojeným procesorům M3 Max měl zvýšit počet svých CPU jader z 24 na 32, což je o třetinu více než dnes. Poněvadž u M3 Max by mělo jít o konfiguraci 12P+4E, u M3 Ultra to vypadá na 24P+8E. GPU by si mělo polepšit jen mírně, opět díky tomu, že vychází z Max verze. Místo max. počtu 76 jader (nabízí se i M2 Ultra s 60 jádry) by tak mělo být novým maximem 80 jader GPU. Tento procesor by se měl objevit v aktualizované verzi počítače Mac Studio a později patrně také Mac Pro. Zatímco první M3 se očekávají letos na podzim, M3 Ultra na sebe patrně nechá čekat až do druhé poloviny roku 2024.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.