Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple MacBook s procesorem M4 by měl konečně začínat alespoň na 16GB RAM

26.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple MacBook s procesorem M4 by měl konečně začínat alespoň na 16GB RAM
Malá základní operační paměť RAM je u notebooků Apple MacBooku dlouhodobě kritizována. Zdá se však, že by se to konečně mohlo změnit a i nejslabší modely s novým procesorem M4 by si mohly polepšit na 16 GB.
Společnost Apple je u svých počítačů (ale nejen tam) známá tím, že základní konfigurace jsou leckdy hodně ořezané. Velmi dobře je to vidět u MacBooků, kde mají základní verze už roky pouhých 8 GB operační paměti RAM. Dokonce se to týká i některých variant MacBooku Pro, kde je něco takového už opravdu hodně na pováženou. Apple sice přiznal, že 8 GB RAM může být málo, to ale mělo dle něj platit jen pro některé úlohy. Zdá se však, že lokální AI Apple Intelligence by tomu mohla konečně udělat přítrž. Tyto lokální AI systémy totiž ke svému běhu potřebují dostatek paměti, takže má-li to na počítači vůbec běžet, je vhodné mít více RAM. Je možné, že právě to je důvod k tomu, proč Apple nejspíš u nové generace MacBooků konečně zvolí 16 GB RAM jako minimum.
 
Toto prohlásil známý analytik Mark Gurman z Bloombergu, který tvrdí, že Apple testuje 4 nové MacBooky, přičemž všechny mají 16 nebo 32 GB RAM. Tři z nich byly vybaveny procesorem Apple M4, který už známe z iPadů Pro. 256GB a 512GB modely iPadu Pro mají procesor M4 s 9jádrovým CPU, 10jádrovým GPU a stále jen 8 GB RAM, nicméně 1TB a 2TB verze už mají 10jádrové CPU i GPU a 16 GB RAM. Pokud bude 8GB verze RAM u MacBooků chybět (zatímco u iPadů Pro ji budou ještě mít ony dvě základní varianty), Apple M4 by v počítačích mohl nynější rozsah 8-24 GB RAM posunout na 16-32 GB RAM. Čtvrtý testovaný notebook měl mít jen 8 jader CPU i GPU, přičemž takovou variantu M4 zatím ještě neznáme, nicméně i ten měl 16 GB RAM. O procesorech M4 Pro a M4 Max se nemluvilo.
 
Apple bude mít svou podzimní (resp. pozdně letní) keynote v úterý 10. září. Zde se plánuje představení nových iPhonů 16 (a patrně také nových hodinek Watch a dalších produktů). Není ale jasné, zda se zde představí i MacBooky s procesorem M4. Pokud se tak nestane, je velmi pravděpodobné, že se tak stane o měsíc později (Apple občas mívá druhé podzimní kolečko představování nových produktů).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.