Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple možná nebude smět používat čínské displeje BOE kvůli obavám o bezpečnost

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Apple možná nebude smět používat čínské displeje BOE kvůli obavám o bezpečnost
Spojené státy americké mají obavy z ruských a čínských technologií. Před několika dny vstoupil v platnost ban produktů společnosti Kaspersky, otazník možná bude viset i nad společností BOE z Číny. Ta je jedním z dodavatelů displejů pro Apple.
Obchodní válka mezi USA a Ruskem i Čínou pokračuje. Jako zdůvodnění obvykle figurují obavy o bezpečnost (např. v posledním případě s firmou Kaspersky), pravdou nicméně je i to, že jde o ekonomickou podporu svého protivníka. Mezi další společnosti, nad kterými se z obav o bezpečnost mohou stahovat mračna, jsou čínské BOE a Tianma. I těmto společnostem totiž může hrozit americký ban, což může mít hned několik důsledků. Prozatím je ale vše jen ve formě dopisu ministrovi obrany USA s vyjádřením obav a návrhem na uskutečnění tohoto kroku.
 
Firmu BOE známe jako výrobce displejů LCD a OLED, přičemž se s nimi setkáme i v produktech nečínských značek. Klasickým příkladem je Apple, který je používá např. v telefonech iPhone SE a budou i v jeho nejnovější 4. generaci. Podle zákulisních informací mělo BOE nabídnout nižší cenu než Samsung, a tak zakázku vyhrálo.
 
Nyní se zdůrazňuje, že ačkoli jde jen o displeje, které najdeme v televizích a mnoho elektronických zařízeních, tyto technologie jsou používány také ve zbraňových systémech, a obě firmy (BOE i Tianma) získaly po celém světě i na základě různých státních pobídek spoustu zakázek, čímž se vytváří riziko pro ohrožení dodavatelského systému dílů pro americkou armádu. Dalším problémem mají být také těsné vazby obou společností na Čínskou lidovou osvobozeneckou armádu. Zda se ale podá oficiální návrh na zahrnutí těchto dvou firem na černou listinu, to se teprve ukáže.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.