Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.4.2009, Jan Vítek, aktualita
Možná jste v poslední době zaregistrovali reklamy Laptop Hunter společnosti Microsoft, kde si figuranti podle vlastních požadavků vybírají notebook, aby nakonec konstatovali, že Apple MacBook jsou pro ně moc drahé a že jim stačí některý...
tik-tak (113) | 17.5.200922:05
Neporovnatelne , na Macu sa moc nezahrate je to makac a pracant.Antivir pre Mac ? Na co?. PC , hlavne hry , potrebuje stalu starostlivost,antivir, a podobne prkotiny. Tak ze porovnat sa to velmi neda.Kazdy je na nieco ine.
Odpovědět0  0
Donar | 23.5.200922:10
no tak pokud pouzivate PC ­(mysleno Windows :D, abychom meli jasno ve vyznamech, v kterych slovo PC pouzivam­) na praci, tak vas viry take az tak moc trapit nemusi ­- osobne mam konfiguraci Vista + Avast4Home pro normalni pouzivani a pro praci mam ted uz pouze virtualni XPcka nainstalovana a taky ­"pouze­" Avast... Na Vistach trictvrte roku od instalace jedinej vir ­- to prece neni spatny ­(a priznavam, ze i ja na nich semtam zabrousim na nejake pestrejsi stranky, kde bych nejakej balast mohl nachytat ­(opera 9.63:­)­) ... Ty kecy o virech jsou strasne relativni .. nebyt MS nejrozsirenejsi OS platformou, tak na nej neni tolik viru .... pokud by byly UNIX­/Linux like systemy majoritni ­(tim tedy pokryvam i Macy­) pak by se situace mela uplne jinak, to se mnou doufam souhlasite...
Odpovědět0  0
Donar | 23.5.200922:11
OT: Ajajaj, ta gramatika .... Piste si to po sobe urcite alespon jednou prectu, nez do odeslu :)
Odpovědět0  0
skejpa (123) | 24.5.20090:53
donar 21.4.2009 : OT: Jak to tak po sobě čtu, tak příště se pokusím na tu interpunkci nezapomínat. A i s těma čárkama ve větách pohnu k lepšímu, slibuji...

jak v české politice... xD
Odpovědět0  0
Honzyg | 21.4.200919:57
Nechte si už prosím vás ty kecy o kvalitě macu, když to čtu, tak bych se válel smíchy po zemi, prej kvalita, kvalita, kvalitní servis... OMG, paměti A­-data co dává Apple do svých PC a NTB vám příjdou kvalitní?? To že u ntb za 30k praskají pod rukama ty jejich bílý plasty vám taky příjde OK? To že u MAC PC za 30k mají jejich displaye pruhy a do servisu jim příjdou 3x stejně špatnej LCD panel je taky O.K?
Odpovědět0  0
MartinX | 20.4.20099:43
Mac je cenovo porovnatelny s ostatnymi renomovanymi vyrobcami notebookov danej triedy ­(Lenovo, HP, Dell, Toshiba.­)
Macbook momentalne nemam, ale nedavno som si nainstaloval Mac OS X na MSI Wind a zistujem, ze stale menej bootujem do XP a skoro vsetko co robim, sa da v Mac OS robit rychlejsie a efektivnejsie.
Preto moj dalsi notebook bude v kazdom pripade Mac.
Odpovědět0  0
Donarus | 19.4.200911:00
...­"Z PC notebooků se v poslední době stalo levné spotřební zboží velmi podléhající módním trendům a výstřelkům­"... Nezbývá než souhlasit ­- a právě proto ale nechci Maca ... Nevidím na tom nic špatného .. prostě koupím, stroječek si odpracuje ­- odslouží a pak konec ­- ahoj... koupím jiný, nový .... za tu cenu nákupu těch dvou dostatečně výkonných notesů­(v rozmezí dejme tomu třeba dvou let maximálně ­(to znamená, že ten druhý NB bude řádově několikrát na tom lépe, než předchozíPC i předchozí Mac­)­) si koupím třičtvrtě ­(sice výkonnějšího Maca­) ...

Nemám nic proti Macu ­- na jeho design opravdu zdaleka nic nemá, co se týče kvality, tak tam taky souhlasím, že kvalita je vysoká, ale co se týče značné invariability do zásahu do systému ­(ala ­"máš to od nás vyladěné, my víme vše nejlíp, tak nic nezměníš­") ­- tak ta mi nevyhovuje...

Ale taky záleží na druhu práce, co na NB člověk dělá... Hrát hry, dělat rafiku, stříhat video, dělat kancelářskou práci, programovat, mít jako multimediální přehrávač, mít ho jen doma na stole, nosit ho každý den... To vše jsou aspekty, které člověk musí zvážit při koupi, takže někde vítězí ten, jinde onen... :)
Odpovědět0  0
Necroman (13) | 19.4.200912:51
Je to tak, me hlavni uziti notebooku je pro programovani ve Visual Studio pod .NET a obavam se, ze MacBook by mi v tomto pripade asi nevyhovel, leda si tam dat Visty pres Bootcamp, coz by teda bylo dost nepredstavitelne reseni :)
Odpovědět0  0
sroobik (627) | 19.4.200913:25
co znamena strihat video v domacich podmienkach? Akurat prevadzam do x264 f1 co som predchvilou nahral z telky, vystrihal som reklamy a rata mi to teraz avicko. Pouzil som Virtual Dub, ktory je zadarmo. Na domace pouzitie okrem samotneho windowsu nieje potrebne dalej platit za ziadny software.
Design je subjektivna zalezitost, umna je design to posledne na co sa pri kupe booku pozeram. Prvorada je znacka, potom cena, vramci ceny konfiguracia, vydrz baterie a dizajn je az daleko daleko potom.
Kvalita.. co znamena kvalita? Pre mna kvalita znamena ze ­"sa to nepokazi­" Moj hp nx9020 oslavi v decembri 5 rokov, len oproti desktopu je uz tak pomaly, ze som ho odlozil a pouzivam ho len ked sedim na wcku.
Odpovědět0  0
Donar | 20.4.200918:19
dobre, s tim videem jsem to trochu prestrelil :D
Odpovědět0  0
supercert | 20.4.200911:06
Je vidiet ze vobec nevies o com je MAC. Pomozem:
1. Apple designuje a vyraba SW aj HW ­- to je jedinecne a zarucuje spolahlivost, najvyssiu kompatibilitu SW a HW. To znamena ze kazivost je minimalna a parametre su vynikajuce ­- napr. vydrz a kazivost baterie.

2. Pocitace od Apple pouzivaju kvalitny SW a lahko ovladatelny ­- napr. MacOS je zalozeny na Unixe a veelmi lahko sa pouziva. To znamena ze SW od Applu je vyladeny a netreba nainstalovat 10 dalsich tweakovacich SW aby OS isiel lepsie.

3. Apple ti nepreda vyrobok s konfiguraciu typu Vista + Celeron a 512 MB RAM v notebooku ktory ma fyzicku zivotnost 1,5roka.
Odpovědět0  0
Donar | 20.4.200918:17
1­) Já s tebou plně souhlasím... Souhlasím s tím, že Mac je suprově vyladěný a můžeš se spolehnout, že to co ti výrobce dodá bude spolehlivé a fungovat pořád. Výdrž baterie taky nepopírám.

Dokonce ani nepopírám, že MacOS je lehko ovladatelný ­- ba naopak ­- co jsem měl možnosti pracovat s Macem ­(a věř, že jich nebylo málo­) tak krása ­- nádhera ... A to podotýkám nejsem nějaký Unixák ­(ale ani zarytý Widlař­)...

Ale stejně ­- když někdo chce notes opravdu na napsání mailu a semtam práci v OO.o ­/ MSOffice apod, tak mu bohatě stačí Acer, nebo HPčko v ceně okolo 10­-11k včetně OS... Pokud někdo potřebuje kompa na koukání na HDvideo, brouzdání po netu, poslouchání MP3, e­-mail apod, tak se taky vejdeš vpohodě do 15000kč ­- Pokud notes často přenáším a nejde mi ani tak o výkon a design, spíše o mobilitu a kvalitu, i v cenové kategorii do 25000 seženeš slušnou výbavu.

To je to o co mi jde .... Vůbec nepovažuji MacBooky za špatné výrobky ­- naopak, jenže neseženeš tak různorodé škály ... mám pocit, že nejlevnější MacBook seženeš na hranici 29000 a to ještě není žádné dělo ­- určitě víš o kterém mluvím, viz official apple site.

Kupříkladu já ke své škole a práci ­(programování Java, okrajově .NET, OO.o, psaní zápisků, sem tam CSko, HD, DVD, poslouchání mp3, každodenní přenášení, baterka mi stačí na tu hodinku a půl, stejně notase jinak moc mobilně nepoužívám­) používám třičtvrtě roku starý notebook od nejmenované firmy v konfiguraci icd2,4, 4gram, 300ghdd, 512gf9600, 15­", ­(uznávám, bohužel často hučící větrák :­/­), vista ultimate OEM, windows XP prof ­(školní multilicence­) ­- tehdy v ceně cca 24000kč ­(+wifi­/BT modul zdarma na ISIC akci­) Šasi docela ujde, leštím klávesy, leštím dekl, zezhora jsem spálil lampičkou lcd šasi backside, ale drří pevně, nekroutí se, neprohejbá, tiché klávesy s hlubokým stikem ­(každému vyhovuje něco jiného, třeba bych z tohohle důvodu nemohl Maca ­(můj názor­) ani dalších X tisíc jiných stroječků­).... Pořád slušnej notas za slušnej peníz koupenej namíru mým činnostem.... Ukaž mi nějakou alternativu u Maca v ceně 24000 za novej stroj ­- nemůžeš najít.


Ale ať jsem napsal cokoliv a ať mi odpovíš cokoliv, určitě se shodnem na tom nejlavnějším ­- každému vyhovuje něco ... Nekdo to brání zuby nehty a neumí pochválit jinačí. Někdo naopak má rád svoje a rád vyzkouší i cizí a třeba zjistí, že mu to nevyhovuje.. Někdo zas rád jedno, ale musí používat druhé apod ...

Já jen prezentuji svůj názor ­- přitom se ho snažím nevnucovat ­- a pokud to tak nevypadá tak se omlouvám, polepším se...

I když k jedné všci mám dost reálnou připomínku... ­"3. Apple ti nepreda vyrobok s konfiguraciu typu Vista + Celeron a 512 MB RAM v notebooku ktory ma fyzicku zivotnost 1,5roka.­" ­- Ano neprodá, ale co když ty to chceš ... opravdu ti stačí XP home, Explorer a MSOffice a notas ti leží jen doma na stole místo desktopa, aby nezabíral místo... na to ti to fakt stačí... A pokud má notas životnost 1,5 ­- 2 roky, tak když ho denně přenášíš, občas s ním klepneš, voziš v kufru auta, pracuješ na něm 8 hodin denně ­- tak to není tak zlý ... stejně když ho opravdu používáš často, třeba pracovně, tak za dva roky budeš kupovat nový... NB je v dnešní době spotřební zboží .. něco jako fabia nejnižší edice ­(levná, pomalá, dělá to, na co je stavěná­), volvo­(nerozsype se po malém nárazu, vychytávky a funkce navíc jako tempomat, palubní pc, GPS, parkovací senzory, komfortní sedačky, vyšší výkon­), ferrari ­(super výkon a design, každý zásah stojí ranec, na frajeřinu­) :)
Odpovědět0  0
supercert | 21.4.200910:10
K notebooku za 24000Kc ­(26000Sk­) ­- Mac mas za 29900SK ­(! NIE KC­). To je cenovy rozdiel kedy sa oplati uvazovat o Macu ako o velmi zaujimavej alternative celkom ineho kvalitativneho levelu.
-­-
Apple vzdy vyrabal veci ktore sa vyznacuju skutocnou kvalitou ­- a preto je velmi nepravdepodobne aby vyrabal napr. notebooky typu Celeron s Vistou a bateriou s vydrzou 1,5hod.
Odpovědět0  0
Donar | 21.4.200913:37
tz sis to ale vůbec nedočetl dokonce, žejo???
Odpovědět0  0
supercert | 22.4.20099:06
Pozri moj prispevok nizsie ­- tam som nato odpovedal.
Odpovědět0  0
skejpa (123) | 24.4.200915:18
28.900 stoji ten nejvetsi shit od applu. ukazu ti stroj za 25.000, že bude mít takový výkon, že se z toho apple posadí na prdel. muze byt kvalitni jak chce. ja mam notebook uz temer 2 roky a nic s nim za celou dobu nebylo. tehdy stal sice skoro 40 tisic ale ceny sli dolu. podstatne je, ze vykononostne je na tom porad lip nez ten tvuj apple a taky drzi.

Tu cenu, co nasadil apple mu proste žrát nebudu ! Za takovou srágoru, na které si ani nezahraju hry ? to bych musel být blázen...
Odpovědět0  0
supercert | 21.4.200910:17
Doplnenie k lacnym notebookom typu Celeron s Vistou:
Ak sa ti taky ­"zazrak­" pokazi 3­-krat pocas zaruky a kupil si ho na pracu ­(co je znacne hlupe rozhodnutie­) a kazdy jednoduchy ukon na nom trva vecnost tak svoje rozhodnutie ci je to vyhodna kupa rychlo zmenis.
Odpovědět0  0
sroobik (627) | 21.4.200911:07
zas len tarate. 3.12.2004 som kupil HP s celeronM 1400Mhz a bez najmensich problemov funguje dodnes, je ale uz pomaly v porovnani s dnesnymi pc. Preto ho uz pouzivam skor vynimocne. Z hladiska funkcnosti ale nestratil nic.
Odpovědět0  0
supercert | 22.4.20099:11
Je rozdiel kupit notebook s Celeronom v roku 2004 a v roku 2009 nemyslite?
-­-
Navyse vtedy sa booky predavali s XP a nie s Vistou ­- co znacne zvysuje ich pouzitelnost.
HP je celkom slusna znacka a zalezi aky HP ste si kupil ­- ak je to biznis rada tak je to kvalitativne velmi slusne.
-­-
Ja som pisal o najhorsom lowende notebookov ­(typicky notebook za 12000Sk­).
Odpovědět0  0
Donar | 21.4.200913:39
OT: Jak to tak po sobě čtu, tak příště se pokusím na tu interpunkci nezapomínat. A i s těma čárkama ve větách pohnu k lepšímu, slibuji...

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.