Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Apple dosud na platformách iOS a iPadOS nedovoloval instalaci aplikací přes obchody třetích stran. Hrozba obrovských pokut kvůli zákonu Digital Markets Act ale patrně zapříčiní to, že v rámci Evropské unie to bude brzy možné.
Šaky (6) | 22.12.20221:31
Já mám největší strach z toho, že se s novými obchody roztrhne pytel a aby k sobě nalákali uživatele, tak budou mít exkluzivní obsah.
Tzn. chceš Outlook? Stáhni si MS store. Chceš messenger nebo WhatsApp? Ty jsou jen v Meta­-store. A ať člověk bude chtít nebo ne, takhle se mu do telefonu dostane několik obchodů.
A najednou bude konec krásně přehledné aktualizaci všech aplikací na jednom místě, konec správy všech předplatných na jednom místě. A obecně appky už nebudu moct hledat na jednom místě...
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 19.12.202211:54
No... nebo by z bezpečností mohlo i pomoct neinstalovat každou kravinu, ale instalovat jen aplikace od důvěryhodných vydavatelů. Myslím že u Signalu je jedno zda ho nainstaluju přes offic store, nebo ho stáhnu přímo od signalu...
Odpovědět0  0
odb (549) | 19.12.202212:54
Jeto jedno z tvojho pohladu ale z pohladu systemu­/Applu nie.
Nad obchodom maju kontrolu­(vedia si ich ocheckovat v obchode, pred zaradenim do obchodu­) ale nad priamo instalovanymi appkami nie.
V tomto sa Applu necudujem.
Na druhej strane vitam otvorenie systemu pre alternativne obchody.
Odpovědět1  1
Akuh (1106) | 19.12.202214:24
Z pohledu bezpečnosti. Apple svůj store sice líp hlídá než google, ale není dokonalej a něco mu i tak občas proklouzne.
Pokud máš důvěryhodného vydavatele, je bezpečnost vyšší bez ohledu na to zda to jde přes apple, nebo přímo od vydavatele, než když máš noname vydavatele o kterým nikdo nikdy neslyšel, ale zrovna nabízí cool hru kterou si chceš stáhnout a to i když si to stáhneš přes ofic app store protože apple není schopen zachytit vše.
Odpovědět2  0
odb (549) | 19.12.202216:16
Tu ale podla mna v prvom pripade nejde o doveryhodnost vydavatela ale o cestu­/sposob instalacie appky.
jasne, ze Apple nezachyti vsetko ale je to bezpecnejsia cesta ako nechat pouzivatela instalovat, co ho napadne. Je jednoduchsie zabezpecit tu cestu­(obmedzit sposob instalacie len na store­) ako riesit vydavatelov.
Je to super pre BFU­(chranis ich pred samym sebou aby si rozbili system ale dostali tam nieco skodlive­) ale je to problem pre advanced users. Chapem to a necudujem sa Applu, Andoridu, MS,... a dalsim.
Je to aj dovod preco pouzivam Linux a cim dalje, tym viacej s ami nepaci Windows­/MacOS kvoli jeho BFU­-ovatelnosti.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.