Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple Pencil by dle patentu mohl skenovat barvy a textury reálných objektů

5.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple Pencil by dle patentu mohl skenovat barvy a textury reálných objektů
Nová generace dotykového pera Apple Pencil by mohla přinést velmi zajímavou funkci. Pero by totiž mohlo dostat kapátko pro objekty z reálného světa. Mělo by tak být schopné načíst barvu objektů kolem vás a použít je při kreslení.
Není to poprvé, co se objevuje patent společnosti Apple, který napovídá, že by se u dotykového pera Pencil mohla objevit funkce pro načítání barev z reálného světa. Tato myšlenka se objevila už v roce 2020 a nyní je tu zase. V podstatě jde o to, že by Apple Pencil obsahoval na svém konci snímač osvětlení a jednotku pro záznam pohybu. V hrotu by pak byly dvě štěrbiny, přes které by se snímač díval na povrch a byl schopen rozeznat barvy a pohybem pera po povrchu objektu ve výsledku i texturu. Nechyběl by ani zdroj světla, který by takový objekt nasvítil.
 
Apple Pencil
 
Pokud by se takové pero objevilo, mohlo by nahradit nynější 2. generaci, která přišla v roce 2018 a která nabízí např. pohodlné magnetické nabíjení. I když se v patentu toto nařízení nazývá Apple Pencil with Optical Sensor For Sampling Surfaces, dá se předpokládat, že marketingově pak půjde o Apple Pencil 3. Otázkou je také cena. Jednou možností je zlevnění stávajících modelů (dnes je 1. generace za 2990 Kč, 2. generace za 3890 Kč) a uvedení nové generace za cenu nynější druhé, nicméně u Applu je pravděpodobnější, že Pencil 3 cenu původních modelů nezmění (nebo jen mírně) a novinka bude dražší než předchozí modely. Každopádně počítejme s tím, že existence patentu ještě neznamená, že se takové zařízení skutečně i objeví na trhu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.