Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple po dlouhé době zvýšil prodeje tabletů iPad, utěšeně rostou i služby

8.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple po dlouhé době zvýšil prodeje tabletů iPad, utěšeně rostou i služby
Společnost Apple vydala své finanční výsledky za další čtvrtletí a podle nich můžeme říci, že se společnosti dost daří. Konečně se zlepšily delší dobu klesající prodeje iPadů, dlouhodobě rostou také služby.
V těchto dnech většina technologických společností vydala své finanční výsledky a nás zajímá především to, jakým produktům firem se vlastně daří. Pokud jde o společnost Apple, tak té se nadále dost daří a jde o hodně ziskovou společnost. Stouply jí příjmy z prodeje hardwaru a především služeb, což je její dlouhodobý cíl (nebýt tak moc závislá na prodejích HW, zejména iPhonů). Celkově se příjmy navýšily o 4,9 % na 85,8 mld USD, přičemž čistý zisk firmy meziročně vzrostl z 19,9 na 21,4 mld. USD. Její čistá marže tak činí přesných 25 %.
 
Pojďme se tedy podívat na jednotlivé produkty. Telefony iPhone mírně klesly o 0,9 % na 39,3 mld USD, nicméně počítače Mac šly lehce nahoru o 2,5 % na 7,01 mld. USD. Především se ale konečně po dlouhé době zvedly tablety iPad, které po velkém boomu z doby koronavirové pandemie z důvodu následného nasycení trhu dlouho klesaly. Toto čtvrtletí totiž vzrostly o 23,7 % na 7,16 mld. USD, za což patrně může také představení zajímavých nových iPadů. iPad Air totiž dostal větší 13“ verzi (ta už tak není vyhrazena jen velmi drahému modelu Pro), má také procesor M2 a o 10 % nižší cenu. To zní jako recept na úspěch. iPady Pro mají nový procesor M4 s výkonným NPU i průlomový displej Tandem OLED.
 
Wearables, Home a příslušenství šly mírně dolů, konkrétně o 2,3 % na 8,1 mld. USD. Nakolik se tu projevuje přechod na nabíjení pomocí USB-C a klesající příjmy z licencování odcházející technologie Lightning, těžko říci. Služby si nicméně značně polepšily o 14,1 % na 24,21 mld. USD a stávají se tak poměrně zásadním zdrojem příjmů firmy. iPhony se nyní dostaly už pod 46 % celkových příjmů Applu, naopak služby jsou nyní už nad 28 %. Teď už jen zapracovat na Apple TV+, což se stále nedaří.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.