Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple plánuje nemalé změny u svých akumulátorů. Těšit se můžeme na zvýšenou kapacitu i jiný způsob jejich uchycení, který má usnadnit uživatelskou výměnu baterií. Sbohem tak dáme otravnému lepidlu.
unreall (501) | 2.7.202414:53
Ja tvrdim už dávno, že by stacilo vytvoriť akýsi tunel na mieste, kde sa nachádza batéria už teraz s tým rozdielom, že otvárať sa to bude zo spodu, alebo vrchu. V podstate to môže vysiet na dvoch skrutkách, ako je to aj teraz a dokonca ani dizajn nebude nijak trpieť. Proste zhodím dve skrutky dole, odložím kovový kryt a batériu pekne krásne vysuniem von. Na konci bude uspôsobený a odolný konektor, do ktorého novú batériu vložením do tunela opäť pripojím.

Ak sa s tým pohrá zopár chytrých hláv v Apple, tak je z toho defakto normálny telefón, ako mame dnes. Neviem kde hneď všetci vidíte plastový kryt s nejakým uchytom, ktorý bude po pár pokusoch vydratý. Navyše aj keby, tak snáď nikto nemeni baterku každý mesiac, aby to vymlátil. Staré telefóny sa tak otvárali aj kvôli SIM a pod. To dnes už neplatí.

Vlastne teraz ma napadlo, že princíp s baterkou, ktorý popisujem je niečo podobne, ako dnes SIM karta. Proste sa zasunie do konektoru a hotovo. Určite to pôjde aj s baterkou. Navyše ten tunel bude presne na tuto veľkosť, takúˇže sa nemusí ani nič lepiť a dole to bude držať kryt.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4735) | 2.7.202417:51
"že otvárať sa to bude zo spodu, alebo vrchu­"

Seshora těžko, tam jsou fotoaparáty, není tam pro baterku místo. Zezdola je USB port a mikrofony.
Odpovědět0  0
unreall (501) | 3.7.202416:56
To mi je jasne, zo spodu sa ale dajú spraviť akési dvierka, ktoré sa pootvoria aj s portom a reprakom a budú stále vysiet na kabli. Spraviť by to určite išlo, nič z toho nemusí byt priletovane na doske.
Odpovědět1  0
odb (523) | 4.7.20248:54
Mal som LG smartfon, v ktorom sa takto podobne dala menit bateria. Neboli tam skrutky ale dve tlacidla po bokoch, ktore ked sa stalcili naraz, tak sa spodok telefonu uvolnit a potiahnutim sa vytiahol aj s bateriou

Nevidim v tom problem aby niekto znovu zaviedol podobny mechanizmus.
Odpovědět1  0
armagedon (236) | 1.7.202415:59
Jo ty casy snadno vymenitelnych baterii mi strasne chybi, to byla parada a prakticky se mi nikdy nestalo, ze bych zustal bez energie ­- pouzival jsem vice baterii a nabitou nahradni v pripade nejake cesty mel sebou v brasnicce a v pripade potreby baterie jednoduse prohodil. Blbe je, ze jako uzitecne vnimam regulace cim dal mene casto, ted uz prakticky vyjimecne. Ani bych to ty firmy nenutil delat plosne, ale treba mit v portfoliu tu moznost volby zarizeni s baterii lepenou a jine s baterii vymenitelnou ­(treba 50­/50­), pac dokazu pochopit, ze pro nektere zpusoby pouziti muze byt vyhodnejsi reseni takove a jindy takove.
Odpovědět1  1
Tech-boy.lukas (1326) | 1.7.202418:05
No tak já třeba na eu někdy nadávám a toto je ten případ, sere se prakticky do všeho. Zrovna jsem akumulátor měnil, výhody na pevno připegvněného akumulátoru jsou ve článku, voděodolnost, součást těla mobilu=tenčí mobil, větší pevnost, jupí budeme mít zase vrzající mobily.
Odpovědět1  1
armagedon (236) | 1.7.202420:17
Proto prave pisu, ze by se mi libilo, at vyrobci vyrabeji obe reseni, pac kazde ma sve vyhody ­- rozhodne jsem proti tomu, aby kazde jedno zarizeni melo byt reseno tim, nebo tim zpusobem. Pokud by vyrobci nabizeli obe reseni, mohl by si uzivatel sam vybrat, co jeho vyuziti vyhovuje vice ­- jedine tak je to za mne spravne. Chapu, ze nekdo tu vodeodolnost opravdu potrebuje, vyhody i nevyhody jsou zjevne..v mem pouziti je vodeodolnost naopak naprosto irelevantni promenna ­(nevyhody reseni pro mne jsou vetsi, nez jeho vyhody­) a chtel bych mit moznost vyberu. Jak jsem psal vyse, s regulacemi obecne mam taky problem, jen svatecne mi jdou naruku, ale tim nechci rikat, ze kdyz zrovna nahodou ano, tak je to spravne.. Prijatelny kompromis za mne je, aby vyrobci v tech sirokych nabidkach nabizeli nejake procenta zarizeni resenych tak a nejaka jinak ;)
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4735) | 1.7.202420:24
Když se dá na výběr, bude to ale ve výsledku dražší pro obě skupiny ­(dražší vývoj i výroba dvou odlišných řešení­). Smysl by to ještě jakž takž dávalo u různých modelů.
Odpovědět1  0
armagedon (236) | 1.7.202420:55
Samozrejmne ze jsem mel na mysli ruzne modely, bylo by to tak vyznamne snazsi. Jestlize by to ovsem vyrobci chteli aplikovat i na stejne modely, bylo by to jen jejich rozhodnuti, ktere by pochopitelne melo sve naklady navic. Pokud by meli dostatecne prodeje, proc ne, ja bych si byl ochotny priplatit za pro mne uzitecnou funkcionalitu, ale tak je to vlastne naprosto bezne u rady jinych funkcionalit.. Jen nektere nam jiz v dnesni dobe prakticky nejsou nabizeny...ja treba nedokazu akceptovat predni kameru, resp prustrel­/vyrez v displayi. Moje hlava si na to nedokaze zvyknout a proste mi to vadi natolik, ze jsem ochotny si priplatit za schovavaci predni kameru ­- kterou bohuzel posledni roky vyrobci taky uz nedelaji :­( Ve skutecnosti bych si byl ochotny priplatit i za mobil, ktery by predni kameru postradal uplne, fajn jsem vyjimka, ale ja to proste nepouzivam :)
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4735) | 1.7.202421:07
Vždy se najde někdo, kdo něco ­(ne­)používá a je to tak v pořádku. Jenže obvykle rozhoduje většina.

Já bych si zase připlatil za tužší tělo a nemám až takový problém s výměnou baterie v servisu pro větší jistotu, že to bude uděláno dobře a třeba se neztratí ta vodotěsnost ­(a taky, že to nebude vrzat, odpadávat, že se nebudou lámat pacičky krytu a podobné blbosti, u kterých jsem rád, že už jsou za námi­).
Odpovědět2  0
thegrid (268) | 2.7.20240:57
Ale v dnešní době ohebných telefonů se jistě dá najít řešení jak nelepit baterii. Nemusí to hned vrzat. Mobily jsou jinde než plastové Nokie. To lepení je vyloženě technická čuňárna ­- zvlášť u věci co ráda bouchá. Bez něho tu výměnu zvládne s návodem 30% zdatnějších lidí. S lepením skoro nikdo. Případně u voděodolných mobilu člověk po 3 letech při výměně nebude mít voděodolný mobil ale stejně záruku nemá.
Odpovědět2  0
armagedon (236) | 2.7.20241:56
Nevim do jake miry jste to obdobi ostatni zazili, ale moznost si vymenit ze dve vteriny prazdnou batrerii za plnou baterii nekde na cestach, bylo nesmirne prakticke. U dnesnich telefonu si baterie, ale treba i display porad menim sam ­(a pro blizkou rodinu­/kamarady­), ale je to mnohdy neskutecny porod. Vodeodolnost neresim ­(ale s vhodnym matrosem­/vercajkem to lze dostat i do lepsiho, nez puvodniho stavu­), pac jsem s tim nemival problem ani v tech minulych dobach vymenitelnych baterii. Jo za mlada jsem s tim zmoknul xkrat nekde na vyslapu a ono to mozna nekoho prekvapi, ale v naproste vetsine pripadu to bez obtizi vydrezlo. Technologie pokrocily, verim ze se to nejakym zpusobem da resit i u pripadneho navratu vymennych baterii v dnesni dobe. Nevim jak to maji ostatni uzivatele, ale ja treba nemam zadnou potrebu se jit s telefonem koupat, sprchovat, nebo snad potapet :o­) Jo ted uz sem starsi, usedly invalida, tak mi ta technika neodchazi, pac se do nejakych extremnejsich situaci uz prakticky nedostava :P
Vrzat nevrzat...jde jenom o to, jak kvalitni je konstrukcni reseni, byly modely co se kroutily a vrzaly, ale byly taky modely s precizni konstrukci, kde to prakticky nebylo poznat ;)
Odpovědět1  1
thegrid (268) | 2.7.20248:21
Zažil jsem ty mobily. Nokia vypadla z 2p a pres schody se rozpadla na 3 kryty, baterii. do 1p. A po slozeni za 1min. se jelo dal. Ale nechci to. Byly to strašné konstrukce. Samozřejmě displej nepraskal. Protože ho kryl poškrábáný plast. Kdo chce tak ty tlačítkové mobily prodavaji furt. Řešením je vývoj viz článek a ne se vracet zpet. Kdo chce at si koupi mobil s 3.5 jackem a kartou. Furt se sehnat dají. Ale teď vyměnit baterku třeba u samsungu znamená rozebrat celý mobil... To je taky extrém.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4735) | 2.7.202410:28
"moznost si vymenit ze dve vteriny prazdnou batrerii za plnou baterii nekde na cestach, bylo nesmirne prakticke.­"

Tak praktické to je, o tom žádná. Dneska většina lidí využije powerbanku a ještě se dá využít k nabití zařízení dalších, třeba fotoaparátu ­(nebo také více různých telefonů s různými bateriemi ­- jedna baterie pro všechna zařízení, daní je za to ­"delší doba výměny­").

"Nevim jak to maji ostatni uzivatele, ale ja treba nemam zadnou potrebu se jit s telefonem koupat, sprchovat, nebo snad potapet­"

Sprchovat asi ne, ale natáčet videa pod vodou nebo s rizikem toho, že ta voda to pořádně postříká, to ano.
Odpovědět0  0
komplikator (780) | 2.7.202410:46
Jj, pamatuji dobu, kdy, kdyz telefon spadl, tak člověk hledal telefon, baterku, kryt a případně simku kdyz se to rozlehlou na různé místa.

Poslední věc co mi na dnešním reseni chybí. Zase mi nechybí vrzajici či uvolňující se kryty baterie. Pokud mi telefon vydrzi tak dlouho abych musel.menit baterii, tak nemám problém navštívit servis.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.