Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple příští měsíc zvedne ceny v App Store

23.9.2022, Petr Dedík, aktualita
Apple příští měsíc zvedne ceny v App Store
Žijeme v době, kdy se zvyšují ceny defacto všech statků a služeb. Tomuto zdražování se nedokáží vyhnout ani tak velcí hráči jako Apple. Ani zákazníci této firmy se tak zvýšeným cenám bohužel nevyhnou.
Společnost Apple oznámila plánované zvýšení cen v jejím obchodě App Store napříč Evropou a v některých zemích Asie. K tomuto kroku se odhodlala z důvodu neschopnosti měn držet stabilní kurz vůči silnému dolaru. Zvýšený ceník bude platný od 5. října a ovlivní jak cenu aplikací, tak cenu mikrotransakcí.
 
Toto cenové zvýšení bude platit pro Švédsko, Severní Koreu, Chile, Egypt, Malajsii, Pákistán, Vietnam a všechny země používající jako hlavní měnu Euro. V zemích eurozóny bude nejnižší cena navýšena o 20 %, tedy z 0,99 € na 1,19 €. V Japonsku je cenový nárůst více než 30 %, což je způsobeno i směnným kurzem yenu vůči americkému dolaru, který je nyní nejnižší za posledních 24 let.
 
Společnost Apple blíže nespecifikovala důvod zvýšení cen, nicméně je jasné, že se k tomuto kroku technologický gigant rozhodl, aby co nejvíce vyrovnal fluktuaci směnných kurzů měn vůči americkému dolaru, které jsou způsobeny primárně inflací a zvyšováním cen energií. Agentura Reuters také uvádí, že Apple periodicky upravuje ceny v obchodě App Store právě kvůli zmíněné nestabilitě, díky které minulý rok ceny snižoval z 1,09 € na 0,99 €.
 
Apple zvyšování cen v App Store oznámil jen pár týdnů po zvýšení cen nových iPhonů 14 a Apple Watch Series 8 na trzích mimo USA. iPhone 14 Pro lze sehnat od 33 490 Kč, přičemž loňský model stál při jeho uvedení 28 990 Kč. To je nárůst o cca 16 %.
 
Je také nutné dodat, že zvyšování cen je i důsledkem války Ruska a navazujících sankcí, díky čemuž se destabilizují směnné kurzy.
 
Zdroje: TheVerge