Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple přiznává, že 8GB RAM je pro MacBooky málo, ale jen pro některé úlohy

26.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple přiznává, že 8GB RAM je pro MacBooky málo, ale jen pro některé úlohy
Apple si dlouhodobě vysluhuje posměšky za kapacitu operační paměti RAM u svých MacBooků. V základních verzích má stále jen 8 GB. Nyní ale sám přiznává, že tu jsou úlohy, kde toto množství nestačí.
Společnost Apple se nás dlouhodobě snaží přesvědčit, že 8GB sdílené operační paměti RAM je pro základní MacBooky dostatečné množství. Pro nenáročnou práci, využívání prohlížeče, kancelářského softwaru, přehrávání videa a podobně, to ještě docela pravdou je, na to taková RAM ještě dostačuje, byť to není ideální (a spousta lidí takto počítače používá). Zatímco u MacBooku Air se dá ještě varianta s 8 GB RAM pochopit, u MacBooku Pro za 50 tisíc je to už hodně trapné. Pro náročnější úlohy se 8GB paměť totiž nepřekvapivě stává problémem. Jakmile se např. video nejen konzumuje, ale také vytváří, začnou potíže. Apple nyní sám přiznal, že tato paměť může být problémem i jinde.
 
Apple Intelligence
 
Dnes se totiž hodně mluví o umělé inteligenci, která má běhat lokálně na NPU v procesorech. Jenže modely, na kterých jsou tyto systémy postaveny, nejsou velikostně malé a vyžadují spoustu gigabajtů místa. Apple tak sám u nové verze Xcode 16 uvádí, že pokud chce uživatel využívat novou AI funkci Predictive Code Completion, bude potřebovat Macy s minimálně 16 GB paměti a macOS 15. Tato funkce byla natrénována pro jazyk Swift a Apple SDK, má programátorům pomáhat s dokončováním kódů, přičemž s nízkým množstvím paměti nebude schopná fungovat. Máme zde tedy další případ užití, kde 8GB RAM nedostačuje a sám Apple to i přiznal. To ale současně neznamená, že pro mnoho uživatelů nemůže být 8GB paměť stále přijatelná (viz výše), i když z dlouhodobého hlediska a delší morální životnosti zařízení bude jistě lepší si připlatit za větší paměť, a to i pokud nejste programátor, který chce využívat tuto novou AI funkci. Zde připomeňme, že příplatek za větší 16GB paměť u MacBooků činí dost šílených 6000 Kč.
 
Nyní je otázkou, co s tím Apple udělá. Jeho Apple Intelligence byla v poslední keynote velkým tématem, dá se tedy předpokládat, že ji bude chtít co nejvíce propagovat a dostat mezi lidi. A nyní tu stojíme před dotazem, zda Apple bude chtít mít v nabídce MacBooky stále s 8 GB RAM, u kterých bude muset přiznat, že na tom Apple Intelligence moc fungovat nebude (nebo alespoň ne všechny funkce), nebo zda konečně přejde na minimálně 16 GB RAM a bude se moci chlubit, že i na základním MacBooku Air to plně poběží? Z tohoto důvodu bych čekal spíše přechod plně na 16GB+ řešení, nicméně situace kolem iPadu Pro s M4 ukazuje opak, novinky dostaly i 8GB verze. Pokud se tak stane, dostanou 16GB verze cenovky dnešních 8GB modelů? Co myslíte vy? Dostanou i základní MacBooky konečně 16 GB RAM?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.