Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple prý zvažuje konec každoročního představování nových iPhonů

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Apple prý zvažuje konec každoročního představování nových iPhonů
Společnost Apple možná pozmění cyklus představování nových produktů. Zákulisní informace totiž mluví o tom, že jsou zde tendence trochu natáhnout životní cyklus jednotlivých produktů na více než jeden rok.
Je možné, že dojde k významné změně v uvádění nových produktů společnosti Apple. Dosud bylo v podstatě jistotou, že zhruba druhý týden v září (a obvykle v úterý, i když i tady už byly výjimky) budou představeny nové iPhony (a nějakou dobu také chytré hodinky Apple Watch). To by se ale podle Marka Gurmana z Bloombergu, analytika záležitostí kolem Applu, mohlo v budoucnu změnit. Společnost podle něj zvažuje, že tuto strategii každoročního uvádění novinek na keynote v září možná pozmění. Důvodů pro to by mohlo být několik a ukázalo to především uvedení nových iPhonů 16 a operačních systémů iOS 18 a iPadOS 18. Obojí totiž bylo svým způsobem trochu fiasko.
 
Každoroční uvádění iPhonů znamená, že se mezi jednotlivými generacemi nezřídka nevyskytují nějak zásadní hardwarové změny. iPhony 16 jsou často označovány za dosud nejméně revoluční upgrade. Velkou revolucí měla být Apple Intelligence, jenže ta nebyla v době uvedení iPhonů hotova. A to je problém. Současně se s novými iPhony uvolňují také nové verze operačních systémů iOS 18 a iPadOS 18, jenže ani ty nebyly hotové (resp. dostatečně otestované) v pevně daném termínu zářijové keynote. A tak největší tahák nových iPhonů není dostupný, nové operační systémy zejména v případě iPadOS 18 přinesly spoustu bugů a z některých zařízení se kvůli nepovedené aktualizaci stala těžítka (update musel být stažen z oběhu).
 
Gurman říká, že pokud by Apple přešel na delší životní cykly, mohl by těmto problémům lépe předcházet. Jednak by mezi jednotlivými generacemi telefonů mohly být větší rozdíly v úrovni hardwaru, jednak by mohly mít od začátku slibovaný software (počkalo by se, až bude hotov, a nebude se u představovaného produktu mluvit ve velkém o tom, co nakonec stejně není k dispozici).
 
Zrovna včera jsme navíc mluvili o tom, že Apple iPhone 17 by neměl mít procesory vyráběné 2nm procesem u TSMC, ale ještě se spokojí s 3nm výrobou (TSMC ji spustí v průběhu léta, procesory pro nové iPhony se ale obvykle vyrábí už od konce jara). Pozdější uvedení by mohlo pomoci i v tomto ohledu, kdy by např. posunutí o jeden dva měsíce umožnilo iPhonu počkat si na nový proces. Každopádně to prozatím vypadá, že v dohledné době se nic měnit nebude, v případě iPhonů 17 bychom nadále měli očekávat první polovinu září 2025. Co ale iPhone 18? Bude v září 2026 nebo později? Nechme se překvapit.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.