Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Apple možná pozmění cyklus představování nových produktů. Zákulisní informace totiž mluví o tom, že jsou zde tendence trochu natáhnout životní cyklus jednotlivých produktů na více než jeden rok.
honza1616 (3713) | 8.10.20249:46
Tohle muselo dříve nebo později přijít, a potká to každého výrobce telefonu a nejen telefonu ale veškeré elektroniky.

HW vybavenost je jedna věc, samozřejmě telefony jsou tak nabité technologií že už pomalu není kam se posunovat.
Druhá věc je výkon a ten dává SoC, výrobní procesy jsou dražší a dražší, řešením je počkat až bude výroba vyladěna a bude vysoká výtěžnost.
A také s každým novým procesem trvá samotná výroba waferů déle, dnes trvá průchod waferů celou výrobou půl roku a přesto jsou výkonnostní skoky menší.

Pokud výrobce telefonu chce nový model každý rok, tak může přichystat ­"refresh­" telefonu na další rok a v použitém SoC jen zvednout frekvence.
Ale tohle nemůže udělat 2x, tedy aby v telefonu a v jeho 2 následovnících byl stejný čip.

S CPU a GPU to bude do budoucna stejné, Intel narazil už před lety, ale brzy narazí i AMD protože TSMC nebude dostatečně rychle vyvíjet nové procesy. Do teď se skákalo z procesu na proces po jednotkách nm, jenže přichází éra kdy skok z procesu na jiný proces bude jen 0,1nm.
Problém s náročnosti výroby a tedy čekáním na výrazný progres je v podstatě jistý, ale vemte si jak dlouho by se čekalo než TSMC přeskáče z 2nm na 1nm.
->18A­->16A­->14A­->13A­->12A­->11A­->10A =1nm
Vylepšení o 1­-2nm pár let zpět trvalo 2­-3 roky vývoje, teď to bude trvat 20+ let
Odpovědět0  0
machja (43) | 8.10.202413:20
to znamená prostor pro inovace, grafen, optoelktronika apod. ano klasicky křemík tolik asi neporoste. nicméně chybí tam informace o transistorech, ty nejsou 7nm. myslím že dnes jsou stále násobně větší i u 3nm procesů. tam se přechází na gaafet z finfetu a ještě je ledacos co se dá pro to udělat.
Ale prostor pro inovace stále je, ale bude se tam postupně snad přesouvat víc pozornosti.
Odpovědět0  0
kazaxx (295) | 8.10.20249:14
Klidne muze udelat ins macOS. Kazdy rok novy system, a nove bugy, prestoze nema vyresene ty v tom starem… traparna. Zase by se to chtelo vratit ke konceptu jednoho poradneho OS na par let.
Odpovědět0  0
machja (43) | 8.10.202413:21
no windows žádná sláva taktéž. A to ještě nemluvím o výrobcích HW, takový Asus u nejlepších desek stejně nabízí naprosto podřadný software který umí totálně rozesrat celý systém jako třeba AI Suite. AI Suite který nelze ani odinstalovat a dělá problémy v 24H2. Mj. ted jě tam AsIO.sys ovladač od Asusu který je dle microsoftu zranitelný. A instalace jejich odšumovače mi zpomalila celý PC asi o 99,9% procenta. Strašné
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1525) | 8.10.20248:15
Nevím jak apple, jejich produkty nesleduji a nekupuji. Ale prodloužení života by hodně měl zvažovat intel, protože ten představuje refreshe hlavně aby bylo něco co představit­/vydat každý rok.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.