Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple říká, že do novinek dává všechny dostupné technologie, nedávkuje je

7.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple říká, že do novinek dává všechny dostupné technologie, nedávkuje je
V nedávném rozhovoru se zástupcem společnosti Apple se mluvilo o tom, jak společnost dávkuje nové technologie do svých produktů. Na rozdíl od ostatních dle svých slov nedávkuje novinky postupně, ale jede "all in".
Není neobvyklé, že společnosti mají v rukávu novinky, které ale nedopřejí svým zákazníkům, aby měli co kupovat v příští generaci. Společnost Apple a konkrétně její viceprezident pro architekturu platforem a hardwarových technologií, Tim Millet, se proti tomuto přístupu nedávno vymezil. Hovořil tak v rozhovoru pro TechCrunch, kde zmínil, že nedělají 20% posun ve výkonu, u kterého se pak snaží přijít na to, jak ho dávkovat po dobu 3 let. Dle jeho slov do svých produktů dávají vše, co mají k dispozici (zda mu to budeme či nebudeme věřit, to už je na nás, je nicméně faktem, že procesory Apple M1 a M2 udělaly výrazný skok ve výkonu a efektivitě proti předchozím čipům). Pochopitelně nesmíme zapomenout na to, že i zde funguje segmentace trhu, takže tvrzení se vztahuje k vlajkovým lodím, ne ke všem produktům.
 
Apple M2
 
Zajímavý byl i poměrně vstřícný postoj k Intelu. Podle něj byl Intel skvělým partnerem, který velmi dobře reagoval na požadavky společnosti. Využití potenciálu mobilních čipů a vlastní návrhy nicméně převážily, což se ukázalo zejména při vývoji iPadu Pro. Tehdy začalo být jasné, že výkonné procesory řady A pro iPad Pro jsou natolik dobré, že by jejich další vylepšování mohlo přinést velmi dobře použitelné čipy i pro řadu Mac, a to i bez použití aktivního chlazení. Více informací o tom, jak se vůbec tyto novinky přivedly k životu, najdete ve výše zmíněném rozhovoru.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.