Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple u soudu za 30% provizi. Ten říká, že na žalobu lidé nemají právo

28.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Apple u soudu za 30% provizi. Ten říká, že na žalobu lidé nemají právo
Nemalá 30% provize z nákupu aplikací na Apple App Store je trnem v oku zákazníkům, kteří ženou Apple před soud kvůli monopolnímu chování. Aplikace totiž nelze získat levněji bez provize. Apple však tvrdí, že zákazníci jej ze zákona ani žalovat nemohou.
Společnost Apple se znovu ocitá před soudem. Nyní jde o uzavřenost systému a fakt, že aplikace lze nakupovat pouze přes oficiální App Store (alespoň v případě jeho verze pro iOS). Tam si ale Apple z prodeje strhává 30% provizi, o kterou jsou tyto aplikace obvykle dražší, než kdyby byly k dispozici přímo. Apple si tímto buduje uzavřený ekosystém, kde má kontrolu nad prodeji, jde o velmi výnosný byznys, zároveň ale také může lépe kontrolovat kvalitu aplikací (byť ani toto není 100%). Zákazníkům se nelíbí, že společnost takto drží ceny aplikací nahoře a žalují ji za monopolní chování. Sám Apple však říká, že na žalobu tohoto typu nemají zákazníci vůbec právo. Jinak řečeno, dle zákona ani nemohou podávat žalobu tohoto typu.
 
Apple App Store
 
Odvolává se na více než 40 let starý zákon, který vychází z tehdejší situace v betonářském průmyslu. Lidé, kteří si nechali stavět domy, zažalovali betonářský kartel, který uměle navyšoval cenu betonu, kvůli čemuž firmy provádějící stavby musely stavět dráž a účtovat si za postavení domu větší částky. Výsledkem byl již zmíněný zákon, který říká, že nelze žalovat někoho, s kým člověk nepřichází v transakci do styku. Jediný, kdo by mohl žalovat betonářské společnosti, byly pouze stavební firmy, které od těchto společností kupovaly beton, ale nemohli je žalovat zákazníci stavebních firem. Ty od nich totiž přímo nic nekupovali.
 
Apple tedy tvrdí, že cenu aplikací si nastavují sami vývojáři, takže ho nemohou žalovat za to, co si tito vývojáři účtují. Ti v některých případech berou 30% provizi na sebe (aplikace stojí všude stejně), mnohdy ji ale přenáší na zákazníka (na App Store je o 30 % vyšší než při koupi např. přes prodejce pro jiný systém). Faktem nicméně je, že ačkoli prodejce nastavuje cenu a ta skutečně může odrážet monopolní postavení Applu, samotná transakce nejde přes vývojáře, ale přes Apple. Ten řeší všechny finanční záležitosti, vezme si svých 30 % a zbytek přepošle vývojářům. Tak uvidíme, jak rozhodne soud v první záležitosti, zda lze vůbec Apple soudit, a pokud ano, zda jde o nekalý monopol či nikoli. Připomeňme, že 30% provize ve svých obchodech mají také Google a Microsoft, tam se ale aplikace dají obvykle sehnat i "externě".
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.