Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Applu se v Číně nedaří, vypadl z Top 5 a po 4 letech ho překonal sankcionovaný Huawei

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Applu se v Číně nedaří, vypadl z Top 5 a po 4 letech ho překonal sankcionovaný Huawei
Zahraničním značkám se v Číně přestává dařit. Vidíme to v automobilech i telefonech. Dokonce i Apple zde už zdaleka nemá tak dobrou pozici jako kdysi. Předběhl ho i Huawei, na který kdysi tvrdě dopadly americké sankce.
Před několika lety uvalilo USA sankce na čínskou společnost Huawei, což ji výrazně zpomalilo a téměř vymazalo z mapy výrobců mobilních telefonů. Firmě se ale povedlo přijít s vlastní alternativou procesorů, které podporují moderní datové připojení 5G a tehdejší modely série Mate dostaly 7nm procesor Kirin 9000s 5G. O jeho výrobu se postarala společnost SMIC, která je sice technologicky dle některých dekádu za TSMC, ale přece jen dělá pokroky. Firmě Huawei se ale poslední době začíná hodně dařit, což platí v Číně obecně o domácích výrobcích, přičemž nejde jen o mobilní telefony. Podobný trend vidíme i v automobilech, kdy evropské a americké automobilky začínají v této oblasti hodně strádat a přestávají být schopné udržet si zdejší tržní podíly, které rychle padají k nule. A zatímco evropské a americké automobilky ztrácí pozici v Číně, ty čínské naopak získávají velmi silnou pozici zejména v Evropě, ale zdaleka nejen zde. V USA se objevují názory, že by kvůli obavám z bezpečnosti měla být zakázána chytrá auta z Číny (hospodářské důvody zde ale budou pravděpodobně hrát nemalou, ne-li stěžejní roli).
 
Ani Apple, který míval v Číně obvykle hodně silnou pozici, není tohoto trendu ušetřen. Čísla za letošní srpen ukazují pokles prodejů z 2,14 na 1,87 milionu kusů, což je sešup dolů o 12,7%. Naproti tomu čínské telefony vzrostly svými podíly o 26,7 % na 24,05 mil. kusů. Po 46 měsících tak došlo dokonce k tomu, že Huawei přeskočil v prodejích Apple a ten se už propadá až za první pětku. Všech pět nejúspěšnějších výrobců telefonů na čínském trhu je už z Číny. A možná bude pro zahraniční značky v budoucnu ještě hůře s tím, jak se nyní do telefonů propracovávají systémy lokální AI, přičemž ty např. u Applu nejsou v Číně dostupné. Čínské značky tak mohou mít značný technologický náskok i v této oblasti a je dobře známo, že čínští zákazníci hodně slyší na podobné moderní technologie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.