Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APU s architekturou Zen nakonec ještě letos?

4.1.2016, Jan Vítek, aktualita
APU s architekturou Zen nakonec ještě letos?
Materiály z minulého roku, které se týkaly chystaných generací APU, mluvily vesměs o tom, že procesorová generace Zen se letos právě v APU ještě neobjeví. Nyní se můžeme dohadovat o tom, zda nástupci Carrizo nepřijdou ještě do konce roku.
Tématem jsou tedy jednotky APU (Accelerated Processing Unit), jež známe pod kódovými názvy Llano, Richland, Trinity, Kaveri a jako poslední Carrizo. Co se týče desktopových, očekávat můžeme nástup čipů Bristol Ridge, což ale budou ještě jako obdoba mobilního Carriza s procesorovými jádry Excavator a kontrolery pro paměti DDR4. To budou asi hlavní výhody této generace, které ale dnes nikoho nenadchnou. Část z prezentace ale ukazuje, že ještě letos se mají objevit APU s procesorovými jádry Zen a paměťmi HBM, které by poskytly slušnou propustnost 128 GB/s. To je někde mezi R7 360 a R7 370 a více jak u karty GeForce GTX 960, takže s vylepšenou architekturou GCN by takové APU mohlo stačit pro hraní moderních her v plných detailech na rozlišení Full HD. Můžeme tedy počítat s tím, že AMD v další grafické generaci ještě vylepší kompresy, která zajistí efektivnější využití paměťové sběrnice. A to je celkem zajímavá nabídka.





Propustnost pamětí byla v posledních letech ožehavá otázka a problém, který krotil grafický výkon APU od AMD. Před několika lety jsme přitom očekávali, že právě APU se postupně stanou řešením, které pro méně či středně náročné hráče nahradí kombinaci procesoru a grafické karty, ale to se nestalo. AMD doplatilo na to, že nemělo k dispozici lepší než 28nm proces a muselo stále využívat paměti DDR3. Nyní tedy můžeme očekávat nástup DDR4, ale ten nemůže zajistit nárůst výkonu, který by stál za zvýšenou pozornost.





Na nástup nových APU a CPU s jádry Zen by přitom AMD již cca od jara mělo být do jisté míry připraveno. To proto, že se očekávají první desky se socketem AM4, který sjednotí dosavadní patice AM a FM, takže posloužá pro CPU i APU. Tento socket by tedy logicky měl umožnit využití APU, která vedle monolitu s CPU, GPU a jinými částmi ponese také přes křemíkovou destičku připojené paměti HBM. Ty tedy zajistí potřebnou propustnost a výkon samotné grafice zase dodá vyšší počet shaderů, což zajistí nový výrobní proces (14/16nm FinFET).





AMD má tedy i nadále v plánu dostat na trh výkonná APU, která dokáží nahradit kombinaci CPU a grafické karty, i když rozhodně ne v oblasti hi-endu. Pro mainstreamová domácí PC by ale mohlo jít o cenově výhodné řešení a třeba se díky tomu objeví i nová třída počítačů, nebo si AMD ukousne kus vznikajícího trhu se Steam Machines. O tom můžeme zatím ale jen spekulovat, stejně jako o tom, zda se letos vedle Bristol Ridge (a úsporných Stoney Ridge) vůbec objeví ještě nějaká nová APU. Možná že se tohoto tématu AMD dotkne i na CES, takže vyčkejme.

Zdroj: wccftech