Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aquamark 3: tvrdý útok na 3D Mark

18.9.2003, Martin Štěpánek, článek
Aquamark 3: tvrdý útok na 3D Mark
Dnes se podíváme na horkou novinku na poli grafických benchmarků. Podíváme se na jeho části a při té příležitosti provedeme srovnání dvou velkých rivalů, ATI Radeonu 9800Pro a nVidia GeForceFX 5900 Ultra.
Jakmile je benchmark dokončen, zobrazí se výsledek ve formě TRIMARK skóre. To v sobě skrývá výkon grafické karty i systému.


Obr. 23 - Radeon 9800Pro celkem



Obr. 24 - GeForceFX 5900Ultra s ovladačem 44.03



Obr. 25 - GeForceFX 5900Ultra s ovladačem 45.24



Obr. 26 - Výkonu Radeonu 9800Pro v jednotlivých testech



Obr. 27 - GeForceFX 5900Ultra v jednotlivých testech



Obr. 28 - GeForceFX 5900Ultra s ovladačem 45.24



Obr. 29 - Porovnání výsledků

Jednoduchým pohledem na výsledky zjistíme, že u karet nVidie záleží na ovladači. Ze začátku jsem byl nešťastný z výsledků karty GeForceFX 5900 Ultra s ovladači 44.03. Po nainstalování nových ovladačů se vše radikálně změnilo. To stejné platí i pro Radeon 9800Pro. Je jasné, že i zde hrají ovladače velkou roli.

Za zvláštnost považuji výsledek CPU v testech. Jelikož bylo vše testováno na stejném systému, zůstává pro mě záhadou, jak se může výsledné skóre CPU tak radikálně měnit jen s výměnou ovladačů.

AquaMark Result Comparator (ARC)

Zde si Masive vzal dobrý příklad z Online porovnávání výsledků u firmy Futuremark. Jeho funkce je dobrá a přitom je zachován dobrý vzhled a přehlednost.


Obr. 30 - ARC

Závěr

Až na menší problém s ovladači na mě AquaMark 3 zapůsobil velmi pozitivním dojmem. Je dobré vidět, že se konečně začínají objevovat DirectX9 benchmarky založené na skutečných hrách. To můžeme brát jako předzvěst přicházejících podívaných.

Také je nutné zmínit, že se sice jedná o DirectX9 benchmark, ale i tak umožňuje spuštění na straších kartách. Celkově test využívá Pixel shadery 2.0 z asi 30%, což je sice méně než bude například Half-Life 2, ale i tak je to pokrok.

Obzvláště je nutné ocenit, že se firmě Masive podařilo vyvinout takto kvalitní benchmark bez zásahu výrobců grafických firem. To by mělo zaručit objektivnost a předejít tak problémům, které se točily okolo 3DMarku, především pak 3DMarku 03.

Jistě se již brzy dočkáte použití tohoto testu v dalších recenzích na Světu Hardware.

Pokud chcete již nyní otestovat výkon vašeho systému, můžete stahovat ze stránek Aquamarku nebo ze stránek Guru3D. Velikost stahovaného souboru je 62,3MB.