Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Architektura AMD K10 - kam směřuje AMD?

11.9.2007, Lukáš Petříček, článek
Architektura AMD K10 - kam směřuje AMD?
Včera, 10. září uvedlo AMD na trh novou architekturu K10, dříve také označovanou jako K8L. V dnešním článku se podíváme na novinky, které AMD s K10 připravilo, a kam bude směřovat další vývoj v oblasti procesorů v příštích letech.
Dále se podíváme na K10 a zlepšení z hlediska řízení spotřeby a efektivity využívání elektrické energie. Již původní generace Opteronů, založená na K8, má poměrně velice dobře zvládnuté řizení spotřeby. Frekvence i napětí se mění podle aktuálního zatížení procesoru a různým stavům zatížení procesoru tak přísluší různé P-states. S klesajícím zatížením klesá i frekvence procesoru a také napájecí napětí, což má samozřejmě velice pozitivní vliv na spotřebu.



I zde nové Opterony přináší další inovace a to díky nezávislému taktu pro každé jádro. Takt jednotlivých procesorů se tedy může měnit zcela nezávisle na taktu ostatních jader, vzhledem k aktuálnímu zatížení - pouze napájecí napětí je vždy zvoleno odpovídající způsobem ke stavu nejvýše taktovaného jádra (to dále sníží zejména klidovou spotřebu a spotřebu při částečném zatížení).





Zlepšení řízení spotřeby se netýká jen snižování taktů, ale také vypínání nepouživaných částí čipu. AMD ji označuje jako AMD CoolCore. Nové AMD procesory tak chytře kombinují několik dostupných technologií pro úsporu elektrické energie, což je čím dál více sledovanější údaj. Spotřeba a TDP je totožná jako v případě dvoujader.



Následuje zevrubné srovnání se stávající architekturou Intel Core - serverových Xeonů a předcházející řadou AMD Opteronů. AMD jistě udělalo řadu, více či méně, významných pokroků, ale změny architektury se v praxi mohou výrazně (či výrazně méně) projevit, a proto je případné pouhé srovnání architektur jako takových poměrně bezpředmětné.





Nové Opterony si vedou velice dobře v poměru spotřeby a výkonu. Ač mají vyšší TDP, než například konkurenční Xeony, spotřeba platformy a výkon je na poměrně solidní úrovni i při nízkých taktech. Výkon má ale samozřejmě mnoho složek, a tak přikládané výsledky nelze zevšeobecňovat. V benchmarku SPECfp_rate2006 si každopádně AMD vede velice dobře.



Další uváděné testy přímo od AMD s podobně pozicovanými Intel Xeony 5345 na 2.33 GHz nebo AMD Opterony 2222 na 3 GHz. AMD K10 se daří zejména v testech náročných na FPU a na propustnost paměťového subsystému.




Srovnání s AMD Opteronem 2222 SE v dvousocketové základní desce



Ačkoliv mělo AMD z počátku potíže s dosaženým vyšších frekvencí (vzhledem k použitému napájecímu napětí), mezi testery jsou již 2.5GHz kousky připravovaného AMD Opteronu 2360 SE.