Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Architektura AMD K10 - kam směřuje AMD?

11.9.2007, Lukáš Petříček, článek
Architektura AMD K10 - kam směřuje AMD?
Včera, 10. září uvedlo AMD na trh novou architekturu K10, dříve také označovanou jako K8L. V dnešním článku se podíváme na novinky, které AMD s K10 připravilo, a kam bude směřovat další vývoj v oblasti procesorů v příštích letech.
Podstatné změny jsou v jádře i na úrovni Virtualizace, kde jsou Opterony v tomto segmentu velice oblíbené. Hlavní změny se týkají efektivity Virtualizace a změny kontextu v případě jeho přepínání - zde vstupuje do hry NP (Nested Paging), kde jsou "hlídány" data pro virtuální stroje a Hypervisor (program, který obsluhuje více naráz běžících OS) má tak podstatně ulehčenou práci - což zvyšuje výkon.





Výsledky ve virtualizaci pod VMware slibují vysoký nárůst výkonu - i přes nízké úvodní takty jsou nová čtyřjádra o téměř 80 procent výkonnější než 3GHz dvoujádrové Opterony (při zachování stejné spotřeby).



Virtualizace samozřejmě není "pro každého", ale v business sféře a v oblasti serverů (která generuje nejvyšší zisky) se jedná o velice zajímavou a vítanou technologii. Podpora tímto směrem proto dále poroste se zaměřením na efektivitu i výkon. AMD má v tomto směru již řadu stabilních partnerů a spokojených zákazníků.





Jednoznačným plusem nových Opteronů je možnost upgradu procesoru při zachování platformy a původní základní desky. Není tak problém přejít na výkonnější variantu, až to bude třeba. Podpora s Barcelonou nekončí, ale bude zde i pro upgrade K10 v případě 45nm čipů.



Posledním plusem čtyřjader AMD je snadná upgradovatelnost. Postačí změna BIOSu a díky stejným nárokům na chlazení i TDP stačí vyměnit pouze samotný procesor. Stejná situace bude i u platforem se socketem AM2.





Všechny zmíněné vylepšení architektury a zachování TDP při zdvojnásobení počtu jader tak přináší podstatný růst výkonu při zachování spotřeby nebo dokonce při jejím snížení. Podstatně se také zvýší poměr výkonu na watt spotřebované energie.




Výkon, výborná škálovatelnost , velice nízká spotřeba a snadná upgradovatelnost - to předurčuje AMD Opterony zejména pro datacentra a do multiprocesorového prostředí

Tolik k představení architektury AMD Opteronů. Pojďme se teď podívat na přehled procesorů založených na K10 a které budou zanedlouho "Barcelonu" následovat ...