Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Archos AV500 - Nepřehlédnutelná kombinace PVP a PDA

7.4.2004, Petr Hájek, článek
Archos AV500 - Nepřehlédnutelná kombinace PVP a PDA
Všem pravidelným čtenářům Světa PDA jistě velmi dobře známé funkce průměrného PDA hodlá firma ARCHOS ve svém nejnovějším produktu ARCHOS AV500 obohatit ještě o dovednosti tzv. PVP - Personal Video Playeru. V tyto dny se zařízení kombinujících neobvyklé vlastnosti objevují spousty, takže se dalo očekávat i ohlášení prvního handheldu spojujícího funkce PDA s PVP.
Společnost ARCHOS chystá již nějaký čas zajímavý handheld ARCHOS AV500, s nímž zamýšlí výrazně posunout koncept PVP. Tento model běží na linuxovém OS (Trolltech - Qtopia), což znamená, že mimoto, že jde o mocný přehrávač multimédií, jde v neposlední řadě i o plnohodnotné PDA.

I. Multimédia

ARCHOS AV500 bude používat LCD displej rozlišení 480 x 704 pixelů, na němž zvládne zobrazit DivX nebo MPEG4 video při 30 fps (do těchto formátů bude samozřejmě schopen i nahrávat). Přístroj bude také podporovat Microsoft DRM pro WMA a WMV9 video. Přítomen bude i video-out port, takže přehrávač půjde připojit například k domácí TV. Podobně vybavený handheld samozřejmě nepracuje pouze s videem, ale nahraje i přehraje také MP3 soubory (nativní OGGy stále nějak nefrčí...).

Jak známo, veškerý multimediální obsah je mimořádně náročný na úložný prostor, proto bude firma nabízet ARCHOS AV500 ve 2 modifikacích - s 20 GB a 40 GB diskem. Přístroj má 2 x USB 2.0 porty a poslouží i jako USB host, snadnému přenosu souborů např. z digitálního aparátu tak nestojí nic v cestě.

II. PDA

Prostředí Qtopia používá přehledného ikonkového rozhraní obvyklého i na jiných dnešních handheldech. Připomeňme, že již bylo použito v celé řadě PDA z rodiny Sharp Zaurus. Přibundlován je balík PIM aplikací, jež je možno synchronizovat s MS Outlookem.

Qtopia je obvykle distribuována se sadou MS Office kompatibilních programů - textovým i tabulkovým editorem minimálně, o přítomnosti zmíněných ale v případě ARCHOSu AV500 zmínka vysloveně nepadla. Co bude přístroj mít zaručeně, je emailový klient a webový prohlížeč.
Zatím není jisté, jaké se dočkáme u handheldu paměťové karty, ale vypadá to na PC Card nebo CompactFlash, protože ARCHOS sdělil, že si uživatelé budou moci s pomocí vyměnitelných karet přidat podporu pro Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth i GSM/GPRS.

O přesné velikosti přístroje zatím nebylo řeči, ale je zřejmé, že bude menší, než nynější model, ARCHOS AV300. Cena zatím není známa, stejně jako datum vydání, dle ARCHOSu prý ale koncem roku.
Zdroj: Brighthand