Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arcturus: označení pro čip v post-Navi architektuře AMD?

27.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Arcturus: označení pro čip v post-Navi architektuře AMD?
Z hlubin fór serveru Phoronix se vynořil možný název pro další grafickou generaci firmy AMD, která by mohla být založena na 7nm+ procesu firmy TSMC, který bude alespoň částečně založen na technologii EUV. Jde o Arcturus.
Už jsme si mohli zvyknout na to, že AMD nazývá své grafické architektury podle hvězd. Nejdříve přišly především herní Polaris, poté generace Vega zaměřená především na GPGPU a nyní doufáme, že Navi opět osloví především hráče, zvláště když Vega 20 má být určena pouze profesionálům. A pokud nevíte, kam si Navi na obloze zařadit, pak vězte, že jde o přezdívku hvězdné soustavy Gama Cassiopeiae. Nyní tu máme Arcturus, čili česky také prostě Arktur, který by se pro označení příští architektury AMD jako čtvrtá nejjasnější hvězda naší oblohy určitě hodil (čtvrtá právě po Polárce, Veze a Gama Cassiopeiae). Však je to také hvězdný obr s téměř 26násobným průměrem Slunce a 114x vyšší svítivostí, i když má jen 1,1násobek jeho hmotnosti. 
 
fiktivní systém Arcturus ze hry Elite: Dangerous
 
Zaměstnanec AMD zabývající se vývojem pro Linux na fórech Phoronixu prozradil, že se jeho firma chce vrátit k označování konkrétních čipů ve starém stylu, kdy ještě nešlo o Polaris 10, 12 či 20, ale o Bonaire, Hawaii, Tahiti, atd. Arcturus by tak dle toho nemělo být označení celé generace, ale jednoho čipu, který do ní bude patřit. A je třeba říci, že AMD si skutečně bude mít z čeho vybírat, namátkou Betelgeuse, Sirius, Antares, Aldebaran, Canopus či Deneb, i když v tom posledním případě by se už opakovalo, neboť Deneb jsou i procesory Phenom II X4.
 
 
Uživatel bridgman také uvedl, že staronový styl označování čipů AMD bude nastolen, jak to bude možné, čili u těch produktů, kde není příliš pozdě na změnu. A pokud má AMD do roka, nebo doufejme že mnohem dříve, vypustit na trh generaci Navi, pro ni už asi pozdě bude, takže lze předpokládat, že to bude platit pro až pro onu "next-gen" založenou na 7nm+ procesu firmy TSMC. 
 
 
Nyní, když už NVIDIA ukázala své karty s generací RTX 2000, je míč na straně AMD. To by tak snad mohlo v dohledné době prozradit, na čem v rámci generace Navi pracuje a na co se můžeme těšit. Však o prvních GPU Vega nás informovalo řadu měsíců před jejich vypuštěním na trh, takže můžeme být na pozoru před dalšími případnými událostmi ve stylu Capsaicin. Na druhou stranu to také může probíhat zcela jinak, teď když grafická divize AMD už celý rok není pod vedením Koduriho. 
 
Zdroj: Phoronix 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.