Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arduino přináší desku RP2040 vybavenou rozhraním Wi-Fi

17.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Arduino přináší desku RP2040 vybavenou rozhraním Wi-Fi
Od Arduina už přichází na trh slíbený Nano RP2040 Connect, který je založen na úsporném SoC od Raspberry a na rozdíl od verze této firmy či nadace tu najdeme rozhraní Wi-Fi přímo na desce. 
Arduino Nano RP2040 Connect tak přichází ve známém formátu v podobě malinké podlouhlé desky, která má po svém obdobu piny různých rozhraní a na jedné straně pak konektor USB. Vedle toho tu ale máme také palubní Wi-Fi včetně Bluetooth 4.2, což značně rozšiřuje schopnosti tohoto počítače. Jde tak o alternativu pro Raspberry Pi Pico s lepší výbavou. 
 
 
Jinak je ovšem Arduino Nano RP2040 Connect také založen na SoC RP2040, což je čip vybavený dvěma jádry ARM Cortex M0+, která běží na 133 MHz a máme tu také 264 kB SRAM a 16 MB paměti Flash. 
 
Wi-Fi a Bluetooth je tu založeno na čipu NINA-W102, který byl už dříve použit na některých modelech od Arduina. Vedle toho je tu ovšem na desce s rozměry 43,2 x 17,8 mm také zabudovaný mikrofon využitelný třeba pro hlasové příkazy, což znamená i schopnost rozpoznávat hlas a pak tu je také IMU (Inertial Measurement Unit) sledující pohyb, čili využitelný třeba pro ovládání gesty. 
 
 
Co se týče rozmístění pinů, výrobce zde nekopíruje původní Raspberry Pi Pico, ale spíše využil design vlastních Arduin Nano. Máme tu tak 14 digitálních pinů, z nichž některé slouží také jako UART, SPI a I2C a dále tak tu je osm analogových pinů. 
 
Softwarová podpora je stejná jako na jiných Arduinech. Jde o Arduino IDE včetně verze 2.0 a také můžeme využít IoT cloudovou platformu, podporu pro MicroPython i CircuitPython. 
 
Cena byla stanovena na 22 dolarů bez daně, čili dle očekávání jde o nejdražší desku s RP2040 na trhu.