Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Armáda USA dostala zákaz používat drony DJI z bezpečnostních důvodů

5.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Armáda USA dostala zákaz používat drony DJI z bezpečnostních důvodů
Americká armáda dosud velmi často využívala drony od společnosti DJI, nově ale dostala z bezpečnostních důvodu okamžitý zákaz je používat. Obává se o bezpečnost dat vzniklých při jejich provozu, které by mohly být zneužity.
V nejrůznějších misích armády USA byly už mnohokrát použity bezpilotní drony společnosti DJI. Vše ale nasvědčuje tomu, že s tím bude už konec. Armáda totiž dostala okamžitý zákaz jejich použití. Vojáci musí odinstalovat všechny aplikace od DJI z mobilních zařízení, vyjmout veškeré baterie a paměťová média z dronů a zajistit je proti dalšímu použití, než bude rozhodnuto co dál.
 
DJI Spreading Wings
 
dron DJI Spreading Wings (pořízeno ultrazoomem Canon PowerShot SX430 IS)
 
USA se obává kybernetických útoků na tyto drony. Problémem ale nebude ani tak nedůvěra ve společnost DJI, že by tajně zneužívala data získaná z dronů, jako spíše možnost narušení komunikace mezi operátorem a dronem při akci (nedůvěra v bezpečnost komunikačních protokolů DJI pro ovládání dronu). 
 
Zástupce společnosti DJI už vyjádřil znepokojení nad krokem Spojených států, které takto náhle bez konzultace s DJI zrušily používání dronů a bude se snažit zjistit, co přesně si USA představují pod "kybernetickými zranitelnostmi" produktů DJI. Mluvčí americké armády zákaz potvrdil, nicméně přiznal, že nová směrnice projde dalším prozkoumáním a nechtěl situaci dále komentovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.