Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASMedia ASM2824: další switch pro velice rychlé SSD úložiště

28.6.2018, Jan Vítek, aktualita
ASMedia ASM2824: další switch pro velice rychlé SSD úložiště
V posledních dnech a týdnech se objevují nové karty, které budou fungovat jako základny pro několik M.2 SSD. Především budou umět pomocí switchů kombinovat nejen jejich kapacitu, ale i výkon. 
Jednu z takových karet ukázala společnost MSI a šlo o Gaming Storage, zatímco nyní tu máme PCIe Switch ASM2824 od společnosti ASMedia. Ta tento svůj produkt právě dokončuje, a tak byla už připravena ukázat, co nám nabídne. 
 
 
Na dnešních deskách je velice snadné zapojit do RAID 0 (striping) dvě moderní M.2 SSD pro PCIe a běžně je používat. Problém je ten, že ačkoliv nám to poskytne citelně vyšší rychlosti čtení a zápisu, v případě reálného nasazení mimo benchmarky to může být někdy i škodlivé, jak udává tento starší test Tom's Hardware, což je především otázka ovladačů a ne hardwarových schopností, ale pak je tu i jedna věc, přes kterou nejede vlak. 
 
 
V případě běžných desktopových sestav, čili těch pro procesory do patic AM4 a LGA 1151, máme omezený počet linek, jež se dají pro SSD využít. Nezapomínejme, moderní modely jako Samsung řady 970 dosahují propustnosti až 3500 MB/s, takže dokáží z velké části vytížit 4 linky PCIe 3.0. V případě AM4 máme k dispozici takové linky pro SSD přímo z procesoru, ale další už musíme napojit přes čipset, čili přes rozhraní PCIe verze 2.0. V případě Intelu je počet linek PCIe 3.0 dostatečný i pro dvě SSD, jenomže pouze přes čipset a ten je s procesorem spojen rozhraním, jehož propustnost odpovídá pouze čtyřem linkám PCIe 3.0. Nejde prostě docílit toho, aby dvě SSD s procesorem komunikovaly s využitím všech 8 linek PCIe 3.0, pokud jimi ovšem nezabereme slot pro grafickou kartu. 
 
Na druhou stranu, pokud nám nejde o sekvenční čtení, výkon jednoho jednoho SSD se bude zpravidla pohybovat hluboko pod maximem propustnosti čtyř linek PCIe 3.0. Záleží tak především na vytvořeném poli RAID a jeho efektivním využitím systémem a to by mohly zařídit právě specializované hardwarové switche jako ASM2824. Ostatně ten slouží k tomu, aby vzal osm linek PCIe 3.0 a rozdělil je mezi čtyři M.2 SSD, čili s průměrem jen dvou linek na jedno SSD. 
 
 
Ve zprávě se mluví konkrétně o čipsetu Intel Z390, ovšem o ten vzhledem k uvedeným výsledkům benchmarku v podstatě nešlo. Ano, zařízení asi bylo testováno na desce se Z390, proč by ne, ale muselo být napojeno přímo na PCIe linky procesoru, protože Intel by musel modernizovat své rozhraní DMI 3.0, jehož propustnost má strop na 4 GB/s. 
 
Ostatně i AMD používá pro spojení CPU v AM4 s čipsety jen čtyři linky PCIe 3.0 zajišťující také 4 GB/s, ale v jeho případě jsou alespoň pro M.2 SSD vyhrazeny další čtyři navíc přímo v procesoru. Je to tak především Intel, kdo by měl inovovat, když se nám nabízejí takováto řešení, a to nehledě na rozhraní USB 3.1 Gen 2 nebo třeba i karty SD Express